Petra StoparPetra Stopar

Papež: Kristjani moramo predvsem opominjati, da Evropo sestavljamo ljudje

Svet | 28.10.2017, 20:34

Papež Frančišek je nagovoril udeležence srečanja o prihodnosti stare celine, ki ga je ta konec tedna v Vatikanu pripravila Komisija škofovskih konferenc Evropske unije. Približno 350 kardinalov, škofov, duhovnikov, profesorjev, politikov in tudi gospodarstvenikov je na delavnicah in okroglih mizah razmišljalo o temeljnih izzivih, ki so pred nami. Sveti oče je v svojem razmišljanju poudaril prispevek kristjanov.

Papež Frančišek je prepričan, da morajo kristjani predvsem opominjati, da povezavo sestavljajo ljudje. Kot je opozoril, se vse pogosteje dogaja, da so pomembne razprave skrčene na številke. "Ni državljanov, so glasovi. Ni migrantov, so kvote. Ni delavcev, so ekonomski kazalci. Ni revežev, je prag revščine," je našteval. To je po njegovih besedah razumljivo, saj številke, čeprav so pomembne in uporabne, ostajajo brez duše, medtem ko nas človeški obrazi zavezujejo k odgovornosti. "Priznati, da je drugi predvsem oseba, pomeni ovrednotiti to, kar me povezuje z njim," je poudaril sveti oče in dodal, da to ustvarja skupnost.

Prav vnovično odkritje smisla pripadnosti skupnosti je po besedah papeža Frančiška lahko še en prispevek kristjanov v pogovorih o prihodnosti stare celine. "Skupnost je namreč največji protistrup za individualizme, značilne za naš čas." Sveti oče je spomnil, da je prvotna skupnost družina, znotraj katere se najprej srečamo z razumevanjem edinosti in drugačnosti. "Družina je harmonična zveza razlik med moškim in žensko, ki je toliko bolj globoka in resnična, kolikor lahko poraja življenje ter se odpre zanj in za ostale." Kot je dodal, je podobno živa vsaka civilna skupnost, ki zna sprejeti odlike posameznikov, ki jo sestavljajo.

"Oseba in skupnost sta torej temelja Evrope, ki ju kot kristjani lahko prispevamo za njeno izgradnjo. Opeke za to stavbo pa so: dialog, vključevanje, solidarnost, razvoj in mir." Papež Frančišek je omenil tudi skrajne in populistične skupine v številnih državah. Prepričan je, da smo kristjani poklicani vrniti dostojanstvo politiki, razumljeni kot najvišje služenje skupnemu dobremu.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.