Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Papež razglasil 35 novih svetnikov

Svet | 15.10.2017, 21:22 Marjana Debevec

Trg sv. Petra v Vatikanu je danes dopoldne znova blestel v barvitosti raznovrstnih oblačil in polti kože. Poleg velike množice vernikov z raznih celin so bile prisotne tudi različne državne delegacije. Papež Frančišek je namreč med svetnike prištel 35 blaženih, in sicer brazilske mučence iz leta 1645- duhovnika Andreja de Soverala, Ambroža Frančiška Ferra in laika Mateja Moreira ter 27 njihovih tovarišev. Prav tako so za svetnike bili razglašeni trije prvi mehiški mučenci in sicer Krištof, Anton in Janez, ki so bili mučeni med leti 1527 in 1529. Nova svetnika sta še Španec Favstin Miguez, duhovnik in vzgojitelj ter italijanski kapucinski pridigar Angel iz Acria iz 18. stoletja.

Današnjega slavja kanonizacije 35 novih svetnikov so se udeležile uradne delegacije Brazilije, Francije, Italije, Španije in Malteškega reda. Papež Frančišek jih je posebej pozdravil pred molitvijo angelovega čaščenja. Vse prisotne je spodbudil, naj nas na naši poti spremljata zgled in priprošnja svetih pričevalcev evangelija ter nam pomagata pri graditvi bratskih in solidarnih odnosov za dobro Cerkve in celotne družbe.

V nadaljevanju je sveti oče na pobudo nekaterih škofovskih konferenc Latinske Amerike in nekaterih drugih napovedal sklic posebne škofovske sinode Pan-amozonske regije, ki se bo oktobra 2019 odvijala v Rimu. Povod za to je navedel z besedami:

»Osnovni namen tega sklica je odkriti nove poti za evangelizacijo tega dela Božjega ljudstva, zlasti domorodcev, ki so pogosto pozabljeni in brez jasne perspektive prihodnosti ter tudi zaradi krize amazonskega pragozda, ki za naš planet predstavlja pljuča izjemnega pomena. Naj novi svetniki prosijo za ta dogodek Cerkve, da bodo v spoštovanju lepote stvarstva, vsa ljudstva zemlje hvalila Boga, Gospoda vesoljstva, in bi skladno z njegovo zamislijo hodila po poti pravičnosti in miru.«

Ob koncu opoldanskega nagovora je papež Frančišek še spomnil, da bo ta torek »Dan zavračanja bede«. Prepričan je, da beda ni usoda. Ima namreč vzroke, ki jih je treba prepoznati in odpravljati zato, da bi – po zgledu svetnikov - povzdignili dostojanstvo številnih naših bratov in sester.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.