Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

Ameriškim verskim ustanovam ne bo več treba kriti kontracepcije

Cerkev po svetu | 10.10.2017, 13:20 Marta Jerebič

Verskim ustanovam v ZDA v zdravstvenih policah svojim zaposlenim ne bo več treba kriti kontracepcije in splava. To je od njih zahtevala Obamova zdravstvena reforma, Trumpova administracija pa je v petek iz tega izvzela delodajalce, ki tega ne želijo zaradi verskih in moralnih prepričanj. Ameriški škofje so odločitev pozdravili kot vrnitev k zdravi pameti, staro prakso ter miroljubno sobivanje med Cerkvijo in državo. Ameriški predsednik je obljubil tudi podpis zakona, ki bi prepovedal večino splavov po 20 tednu nosečnosti. Predstavniški dom kongresa je zakon prejšnji teden že sprejel, vendar pa se bo verjetno ustavil v senatu.

ZDA imajo dolgo zgodovino zagotavljanja ugovora vesti na področju zdravstvene oskrbe. Zato odločitev Trumpove administracije za ameriške škofe ni nekaj novega, ampak po petih letih popravlja napačen ukrep, ki se nikoli ne bi smel zgoditi in se nikoli več ne sme ponoviti.

V zvezi z Obamovo zdravstveno reformo je v javnosti najbolj odmevala bitka redovnic Little Sisters of the Poor, ki so pravico iskale na vrhovnem sodišču. Podprla sta jih tako papež Frančišek kot ameriški predsednik Donald Trump. Njihov odvetnik Mark Rienzi je za portal Crux komentiral mnenja, da bo Trumpov ukrep tudi širše omejil kritje kontracepcije. Po njegovih besedah je bil to vedno velik in nepotreben kulturni boj. »Preprosto povedano, ne potrebujemo redovnic, da bi delile kontracepcijo, saj je ta široko dostopna,« je dejal.

Prejšnji teden je glasovanje v predstavniškem domu prestal tudi zakon, ki bi prepovedal splav po 20 tednu nosečnosti. Študije dokazujejo, da nerojeni otroci, stari 20 tednov, pri splavu čutijo bolečino. Samo lani je bilo več kot 18 tisoč za bolečino dovzetnih nerojenih otrok brez anestezije ubitih v pozni nosečnosti, je povedal predlagatelj zakona in dodal, da je vse več primerov, ko otroci preživijo tudi samo po 20 tednih nosečnosti. Trump je obljubil svoj podpis pod zakon, če bo prestal tudi glasovanje v senatu.

Iz Francije medtem prihaja novica, da bo država dopuščala umetno oplojevanje za lezbične pare. Pariški nadškof kardinal Andre Vingt-Trois je poudaril, da se bo s tem otroka povsem popredmetilo in opozoril, da bodo podobno zahtevo najverjetneje postavili tudi moški istospolni pari. »Zakon ne obstaja zato, da bi uravnaval izjemne primere, ampak mora povedati nekaj o celotni družbi«, je menil pariški nadškof.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...