Petra StoparPetra Stopar

Venezuela na robu kaosa prosi za molitev in pomoč

Svet | 09.10.2017, 10:12 Petra Stopar

Čeprav Venezuela zaradi drugih mednarodnih kriz trenutno ni v središču medijskih žarometov, pa se ta latinskoameriška država nahaja na robu kaosa. Papež Frančišek je stalno obveščen o razmerah, nazadnje se je prejšnji petek pri njem mudil nadškof Caracasa, kardinal Jorge Urosa Savino. Ta upanje vidi v regionalnih volitvah, ki bodo v nedeljo. Venezuelska škofovska konferenca je zato za petek napovedala dan molitve, Karitas pa vabi k darovanju sredstev za humanitarno pomoč Venezueli.

Regionalne volitve lakmusov preizkus Madurine vlade

»Razmere se na splošno poslabšujejo, saj vlada trmasto vztraja pri uveljavljanju propadlega političnega in ekonomskega projekta, torej socialističnega, komunističnega, marksističnega, totalitarnega in vojaškega sistema,« je za spletni portal Crux dejal kardinal Urosa Savino.

Opozoril je tudi, da policija noče izpustiti zapornikov, čeprav so jim sodniki izdali odpustnice. Poleg tega z zaporniki ravnajo nečloveško in jih mučijo. Upanje vidi v bližnjih regionalnih volitvah za guvernerje 23 zveznih držav, ko bo postalo še bolj jasno, da vlada predsednika Nicolasa Madura nima ljudske podpore. Opozicijske stranke so avgusta potrdile, da bodo sodelovale na teh volitvah.

Nekateri se bojijo, da bo Venezuela zdrsnila v državljansko vojno, a kardinal Urosa Savino meni, da do te točke ne bo prišlo, saj za državljansko vojno potrebuješ dve oboroženi skupini. V Venezueli pa je edina oborožena skupina vlada in paravojaške skupine, ki jih je oborožila vlada. Prebivalstvo in opozicija na splošno nimajo orožja za državljansko vojno. Lahko pa bodo deležni še ostrejših diktatorskih ukrepov vlade, kar so že doživeli v krutih zatiranjih opozicijskih protestov med aprilom in julijem.

Pomoč za Venezuelo zbira tudi Slovenska Karitas

Potem ko so že od vsega začetka pomoč najbolj prizadetim v Venezueli ponujale organizacije Karitas iz sosednjih držav, je zdaj Mednarodna Karitas sprožila tudi uraden poziv za zbiranje humanitarne pomoči. Že pred časom se je na Karitas v Sloveniji s prošnjo za pomoč obrnila tudi slovenska skupnost, ki živi v Venezueli. Ranljivim skupinam želi pomagati še naprej, saj kot pravi sodelavka Karitas Jana Lampe, sta »Slovenki, ki živita v Venezueli, povedali, da ljudje dobesedno stradajo.«

»Zbrana sredstva na Slovenski Karitas bodo namenjena predvsem nakupu hrane in zdravil ter za rehabilitacijo in krepitev lokalnih skupnosti v Venezueli. Preko letnega poziva Caritas Internationalis v skupni vrednosti 1.806.300 evrov, se bo pomagalo 4800 najranljivejšim družinam (skupaj 24.000 ljudem). Poleg tega se bo pomagalo s proteinsko hrano tudi 7200 podhranjenim otrokom v starosti do pet let ter 1440 nosečnicam. Sodelavci Karitas Venezuela bodo pomoč razdeljevali na območjih desetih zveznih držav: Caracas, Los Teques, Barquisimeto, Trujillo, Barinas, Barcelona, Machiques, Ciudad Bolívar, Cumara in La Guaira,« so na Karitas zapisali v izjavi za javnost.

Kdor bi želel pomagati, lahko svoj dar prispeva na naslov Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, na tekoči račun številke SI56 0214 0001 5556 761, namen Pomoč Venezueli. Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X, Sklic: 00 850. Prispevek v višini 5 evrov je mogoče posredovati z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, SI.mobila, Tušmobila, Izimobila in T-2.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.