Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Izidor Završnik (foto: Župnija Gomilsko)
Izidor Završnik | (foto: Župnija Gomilsko)

Zmagovita ljubezen

| 20.09.2017, 10:09 Tone Gorjup

Naslov smo si sposodili pri dr. Karlu Gržanu, avtorju knjige, ki govori o slovenskem Maksimiljanu Kolbeju. Gostili smo ga v oddaji Od slike do besede, v kateri je odstiral ozadje nastajanja te privlačno napisane knjige.

Kdo je bil Izidor Završnik?

Dr. Karel Gržan je kar nekaj časa zbiral podatke o Izidorju Završniku, srečal pa se je tudi z veliko ljudmi, ki so ga poznali.

Rodil se je 4. aprila 1917, kot drugi od sedmih otrok in bil istega dne krščen v župnijski cerkvi pri Sv. Juriju ob Taboru. Kmalu po njegovem rojstvu so se preselili na očetovo domačijo na Gomilsko.

Bil je izredno bister otrok. Družina je bila prerevna, da bi ga lahko poslali v šole, zato se je zanj zavzel ugleden duhovnik dr. Franc Ksaver Cukala. Postal je njegov duhovni oče in dobrotnik. Beremo, kako globoke življenjske nauke, ki jih je duhovnik Cukala posredoval Izidorju, ko sta se pogovarjala o šahu in o fotografiji, dveh njemu ljubih ‘konjičkih’.

V šolskem letu 1928/29 je bil Izidor vpisan v dijaško semenišče v Mariboru. Po maturi leta 1936 je bil sprejet v mariborsko bogoslovje in do leta 1941 je obiskoval Visoko bogoslovno šolo v Mariboru. Aprila tega leta so Nemci zasedli ozemlje mariborske škofije in so z vso ostrino udarili po duhovnikih. Pregnali so 284 škofijskih in 81 redovnih duhovnikov.

Izidor Završnik je imel novo mašo 12. maja 1941 v domači župniji Gomilsko brez vseh zunanjih slovesnosti. Po novi maši je prevzel domačo župnijo Gomilsko in Št. Pavel ob Preboldu. Gestapovci so vdrli v domačo cerkev na praznik svetih treh kraljev. Preden je prestrašene vernike blagoslovil, je izrekel opogumljajoče besede: »Potrpite. Ne obupavajte. Svoboda pride.«

Odvedli so ga v zloglasni celjski zapor Stari pisker, zasliševali pa so ga na Grofiji, v poslopju Gestapa. Bil je strahotno mučen, kot ste lahko slišali v oddaji.

Marca leta 1943, sta ga lahko obiskala oče in sestra Ana. Prosil ju je, naj mu prihodnjič prinesejo čevlje. Upal je namreč, da ga bodo poslali v koncentracijsko taborišče. Naslednji dan, na pepelnično sredo, 10. marca 1943, so na dvorišču mariborskih zaporov ustrelili 25 talcev. Med njimi je bil tudi Izidor Završnik. Svoje življenje je daroval, da je rešil sojetnika, moža in očeta.

Vabljeni k poslušanju oddaje in naročilu knjige. Dobite jo v spletni knjigarni Ognjišča!

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...