Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Maver in Štuhec po volitvah v Nemčiji opozarjata na slab rezultat Merklove

| 24.09.2017, 22:42

Volitve v Nemčiji niso postregle s tako prepričljivo zmago Angele Merkel. Moralni teolog dr. Ivan Štuhec in publicist dr. Aleš Maver sta v pogovoru za Radio Ognjišče opozorila, da bo morala unija CDU CSU dobro premisliti nadaljnje korake.

„Te volitve bi se morale izteči v kronanje Angele Merkel, tako pa izhaja iz tega volilnega večera precej oslabljena, kar je posledica dinamike te volilne kampanje, ki je bila zelo čudna, pravzaprav veliko je bilo preobratov. Od začetka je kazalo na zelo močno Alternativo za Nemčijo, potem se je zgodil fenomen Martina Schultza, socialdemokrati so zamenjali svojega šega in je nekaj časa kazalo, da se bo bil hud boj za prvo mesto, potem je Schultz enako hitro kot se je vzpel strmoglavil in zgodilo se je to, da v tistem trenutku, ko je bil boj za prvo mesto prepričljivo odločen, so pa volivci imeli bolj proste roke, da so glasovali za manjše stranke in na koncu se je zgodil veliki beg od krščanskih demokratov. Lahko rečemo, da se je zgodil kar precejšnji premik v desno,“ je dejal v komentarju na rezultat nemških volitev dr. Aleš Maver. Dodal je, da je Merklova danes dobila izstavljen račun, „da je v vseh svojih letih vodenja krščanskih demokratov precej oslabila prav ta konservativni vrednostni profil krščansko demokratske stranke. To se vidi tudi na Bavarskem, kjer so njeni zavezniki CSU po dosedanjih podatkih padli pod 40 odstotkov, kar se na zveznih volitvah nikoli ni zgodilo.“

Moralni teolog dr. Ivan Štuhec je v komentarju na nemške volitve za Radio Ognjišče dejal, da je pričakoval, da bo krščanska unija pod vodstvom Angele Merkel dosegla vsaj 35 odstotkov glasov. „Rezultat kaže na to, da bi se morala stranka CDU z Angelo Merkel na čelu, resno zamisliti nad svojo politiko. Dejstvo je, da je njena politika do migrantov v letu 2015 dala tem silam v Nemčiji še dodaten zagon. Če bi se Angela Merkel v tisti situaciji obnašala drugače kot se je, se ji ne bi zgodilo, kar se ji je. Mislim tudi, da je to definitivno njen zadnji mandat in upam, da se tega zaveda in da bo pravi čas poskrbela za pravega naslednika,“ je dejal Štuhec in opomnil, da rezultat ni slab samo za CDU/CSU ampak tudi za socialdemokrate.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.