Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

V Mehiki žalujejo za žrtvami uničujočega potresa

Svet | 21.09.2017, 12:30

V Mehiki nadaljujejo iskanje morebitnih preživelih po uničujočem potresu, ki je zahteval najmanj 230 življenj. Gasilci, policisti, vojaki in prostovoljci pospešeno odstranjujejo ruševine. Predsednik Enrique Pena Nieto je že bil na terenu, razglasil je tridnevno žalovanje za umrlimi in hkrati pozval k pomoči pri obnovi. To je že obljubila mednarodna skupnost, med drugim Evropska unija, Združeni narodi in številne države. K solidarnosti s trpečimi v tej naravni katastrofi je povabila tudi mehiška škofovska konferenca, tamkajšnja Karitas je v več delih države odprla centre, v katerih zbira najnujnejše za tiste, ki so ostali brez vsega.

Potres z magnitudo 7,1, ki je Mehiko udaril v torek, je v prestolnici porušil 39 zgradb, med drugim šolo, pogrešani so številni otroci. Do njih se skuša prebiti stotine reševalcev in ostalih, starši v bližini čakajo na kakršnekoli podatke.

Med žrtvami naravne katastrofe so tudi člani družine, ki so se v središču države udeležili podelitve zakramenta svetega krsta. Nanje se je med sveto mašo, ki je spremljala obred, zrušila streha cerkve.

Žalovanju za vsemi umrlimi so se pridružili mehiški škofje, izrazili so sočutje s tistimi, ki so izgubili svoje najdražje. Župnije na prizadetih območjih so pozvali k nadaljnjemu sodelovanju z oblastmi in pohvalili solidarnost. Kot so sporočili, jo izkazujejo mnogi, ki so priskočili na pomoč bratom in sestram v stiski, med njimi so prostovoljci različnih cerkvenih ustanov in organizacij, ki zbirajo hrano in higienske pripomočke ter jih pošiljajo v začasna zavetišča po državi.

Mehiški škofje so se obrnili tudi na zavetnico Latinske Amerike in kraljico naroda, Devico Marijo iz Guadalupeja. Prosijo jo za tolažbo v tej težki preizkušnji in moč pri obnovi države. Pri molitvi k njej se jim pridružujejo tudi škofje iz ZDA, ki so sosedom izrekli sožalje in zagotovili svojo bližino.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.