Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Zver: Junckerjev govor morda nekoliko preveč optimističen

Svet | 20.09.2017, 08:28

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v minulem tednu v svojem pozitivno naravnanem govoru o stanju Evropske unije Evropskemu parlamentu na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razgrnil tudi ambiciozne predloge za gradnjo enotnejše, močnejše in bolj demokratične stare celine. Evropski poslanci iz Slovenije so njegove besede dobro sprejeli, a hkrati omenili nekaj pomanjkljivosti in opozorili na teme, ki jih ni poudaril v zadostni meri.

Slovenski predstavniki Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu so opozorili na izzive, ki še ostajajo, a jim Juncker ni namenil dovolj pozornosti. Evropska poslanka Patricija Šulin je naštela tako migracije ter varnostno in obrambno politiko kot tudi previsoko brezposelnost, še posebej med mladimi. Hkrati je sporočila, da imajo ustanove Evropske unije zdaj priložnost resnično stopiti skupaj in izkazati enotnost, saj jo v teh časih še kako potrebujemo. To podpirajo tudi evropski poslanci Romana Tomc, Lojze Peterle in Franc Bogovič, ki so poudarili, da bo prihodnost pokazala, ali so odgovornost do povezave, želja po spremembah znotraj te skupnosti in pripravljenost nanje večji, kot je nacionalni egoizem posameznih članic.

Evropski poslanec Milan Zver meni, da je bil Junckerjev govor morda nekoliko preveč optimističen, a kot je dodal, je skušal izkoristiti trenutno ozračje za predstavitev predlogov, ki bi še bolj intregrirali Evropsko unijo. "Mislim, da še ni čas za takšne predloge. Evropsko unijo je seveda treba poglobiti na nekaterih področjih, predvsem ko govorimo o varnostni in obrambni uniji. A so nekatera področja, ki bi jih bilo treba precej deregulirati, na primer kmetijska politika. Vsekakor Evropska unija ni le skupnost, ki temelji na evropskih državljanih. Zavedati se je treba, da je to tudi skupnost, ki temelji na suverenih državah. Oboje je. Juncker včasih pozablja na to drugo dimenzij," je Zver ocenil za naš radio.

Odzvali so se tudi evropski poslanci iz Slovenije v ostalih političnih skupinah v Evropskem parlamentu. Tanja Fajon iz vrst socialistov se je na plenarnem zasedanju strinjala, kako zelo je pomembno razumeti, da vladavina prava ni "a la carte". Ivo Vajgl iz vrst liberalcev je ocenil, da se je Juncker izognil temam, ki bi zaostrovale odnose z državami, ki ne igrajo po pravilih. Igor Šoltes iz vrst Zelenih je med svete točke nagovora predsednika Evropske komisije umestil poziv k vzpostavitvi evropskega sistema socialnih standardov in čimprejšnjim sprejetjem evropskega stebra socialnih pravic.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.