Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Tako čez veliko lužo kot v naši soseščini odpravljajo posledice divjanja narave

Svet | 12.09.2017, 16:10

Čez veliko lužo in tudi v naši soseščini se soočajo s posledicami divjanja narave. Orkan Irma je v ZDA prešel Florido. Še preden se je kot tropski vihar premaknil v Georgijo in Južno Karolino, je povzročil pravo razdejanje. Ogromna je tudi škoda po neurju, ki je včeraj zajelo Istro in se razširilo na Dalmacijo. Hude ure niso doživeli le na Hrvaškem, ampak tudi v Bosni in Hercegovini.

Orkan Irma je svoj morilski pohod začel na Karibskih otokih, ga nadaljeval na Kubi in zdaj udaril na jugozahodu ZDA. Razdejal je otočje Keys, a tudi drugod po Floridi so posledice katastrofalne: najmanj pet smrtnih žrtev, porušene hiše, podrti žerjavi, izruvana drevesa, raztrgani električni daljnovodi, zaradi česar je trenutno brez elektrike 13 milijonov ljudi. Močni vetrovi so na obalo pometali čolne, prav tako so uničeni vodovodi in kanalizacije, poseben problem predstavljajo razseljeni aligatorji. Prav tako so velika težava posamezniki, ki so začeli ropati zapuščene trgovine in domove. O smrtnih žrtvah poročajo tudi iz Georgije in Južne Karoline, v prvi je brez elektrike ostalo poldrugi milijon ljudi, v drugi je prav takšna usoda doletela 100.000 ljudi. Neurje naj bi se premaknilo še v Alabamo, Mississippi in Tennessee.

Irma je skupaj z orkanom Harvey, ki je konec avgusta pustošil po Teksasu, povzročila veliko gospodarsko škodo. Zaprta je petina vseh rafinerijskih kapacitet ZDA, trgovine so prazne, Florida, kjer so od sobote odpovedali 9.000 poletov, še nekaj časa ne bo imela veliko turistov. Tistim, ki so po obeh orkanih ostali brez domov, med drugim pomagajo prostovoljci reda Kolumbovi vitezi - tako finančno kot tudi na terenu, ko delijo hrano in ostalo.

Na Hrvaškem so na terenu gasilci in vojaki. V Zadru, ki ga je včerajšnje močno deževje praktično potopilo, so že izčrpali vodo iz več kot 150 javnih in zasebnih zgradb, tudi iz bolnišnice. Škoda je po besedah župana Branka Dukića milijonska, mesto je ne bo moglo samo finančno sanirati. Da bo vlada pomagala v največji možni meri, je obljubil premier Andrej Plenković, ki je tako kot predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović že včeraj obiskal poplavljeno območje. Danes na Hrvaškem pričakujejo nove padavine, ki grozijo z novimi poplavami.

Te so včeraj prizadele tudi sarajevske ulice. Neurje, ki se je razbesnelo nad glavnim mestom Bosne in Hercegovine ter ga je spremljal silovit veter, je ponekod podiralo drevesa in odkrivalo strehe, zaradi česar so bili poškodovani številni osebni avtomobili.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.