Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:43

Kako rešiti Slovence iz Venezuele?

Rok Jarc ter Dania in Branco Frank
Foto © Matjaž Merljak

"Čas se nezadržno izteka, v igri so tedni in dnevi."

Razmere v Venezueli so zelo težavne, in sicer gospodarsko, politično in varnostno. Slabšajo se iz meseca v mesec, iz dneva v dan. Vse več ljudi želi zapustiti državo. Nekatere države so že ponudile pomoč, kaj pa Slovenija?

V Venezueli živi med 800 in 1000 Slovencev in njihovih potomcev. Razmere so poslabšujejo že zadnjih nekaj let, a od leta 2014 zelo. Prihaja do kršenja človekovih pravic, ni zdravil, za osnovne prehrambene artikle morajo več ur čakati v vrsti, če prej sploh lahko na bankomatu dvignejo gotovino. Danes je vse manj vreden: pred tremi meseci moral za en evro dati 14.000 bolivarjev, zdaj 28.000, kmalu bo več kot 50.000. Mesečna plača je med 10 in 15 evri, Venezuela po drugi strani ne sprejema humanitarne pomoči od zunaj.

Ljudje si množično želijo zapustiti Venezuelo. Slovenci in njihovi potomci si želijo priti v Slovenijo. A kot so v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini opozorili predstavniki društva slovensko - latinsko ameriškega prijateljstva Lipa (predsednica Dania Frank, podpredsednik Branko Frank in generalni tajnik Rok Jarc), so že nekaj časa v stiku z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (z ministrom Gorazdom Žmavcem in sekretarjem dr. Zvonetom Žigonom), a prave rešitve ni na vidiku. Težave so pri pridobivanju državljanstva, tako pri samih postopkih (dokazilo o vključenosti v slovensko društvo, konzularni dnevi v Caracasu) kot pri stroških (potrebnih je 300 - 400 evrov za prevode, takse in pošto).

Pravijo, da se čas nezadržno izteka, da se iztekajo tedni in dnevi. Nekateri Slovenci so zaradi velikega pomanjkanje v Venezueli precej oslabeli, poznan je en primer, ko je nekdo zaradi pomanjkanja zdravil umrl. Povedali so, kako je z odzivom slovenskih oblasti in tudi podporo političnih strank.


Ne spreglejte: