Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Slovenski vojaki so se prišli zahvalit Mariji Pomagaj na Brezje

Slovenija | 24.09.2017, 17:25

Pripadniki Slovenske vojske in njihovi družinski člani so ob dnevu vojaškega vikariata, ki so ga obhajali 21. septembra, poromali na Brezje, kjer so se želeli zahvaliti svoji zavetnici Mariji Pomagaj in ji priporočiti svoje nadaljnje delo. Somaševanje je vodil vojaški vikar Matej Jakopič. Rektor bazilike Marije Pomagaj na Brezjah, p. Robert Bahčič, se je zahvalil vsem našim vojakom, ki na številnih misijah skrbijo za mir in red.

Jakopič je v pridigi med drugim spomnil, kako so frančiškani z Brezij leta 2012 pripadnikom Slovenske vojske podarili sliko Marije Pomagaj in dve kroni. Na veliki šmaren tistega leta je poveljnik kronal podobo na misiji v Afganistanu. Čez teden dni je v bazo, v kateri so bili tudi naši vojaki, priletel projektil, a ni uničil ničesar, prav tako ni zahteval žrtev. V zahvalo za to so se člani misije še isti večer zbrali pri sveti maši - tako verni kot tudi neverni. "Vojak, ki ni nikoli hodil v cerkev, je rekel: Če ne bi pred tednom dni kronali slike Marije Pomagaj, ne bi bili več živi."

Jakopič je v nagovoru po evangeliju omenil tudi besede svetega Janeza Pavla II., ki je dejal, da so vojaki tisti, ki prvi čutijo razkrojevalne sile zla, prvi čutijo slabo in delajo za mir. "Ljudje smo pogosto nemirni, prehitro sodimo. Naše sodbe pogosto zahtevajo pravičnost, a zakonodaja in pravo sta le minimum etike, človek pa je sposoben narediti več od minimuma. Oče pa nas kliče k tistemu več. Gospod nam kaže, kako biti usmiljen. Gospod ne prenese brezposelnosti, kliče nas k delu," je opozoril Jakopič. Po njegovih besedah je tako naša dolžnost, da ne zapravljamo časa, ampak ga izkoristimo Bogu v zveličanje.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.