Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Nekatere Slomškove župnije, cerkve in kapele

Slovenija | 24.09.2017, 09:54 Tone Gorjup

Blaženi Anton Martin Slomšek je že vrsto let naš priprošnjik v nebesih. Kaj pa nam v resnici pomeni, na svoj način pripovedujejo svetišča, kapele in druge ustanove, ki so mu posvečene oziroma katerih zavetnik je blaženi Slomšek. Ustavimo se pri nekaterih od njih.

Blaženi škof Anton Martin Slomšek je prvo cerkev dobil leta 1939 v Rečici nad Laškim. Lavantinski škof Ivan Tomažič, ki si je nadvse prizadeval, da bi bil Slomšek uvrščen med blažene, je že ob začetku gradnje nove cerkve po načrtih Plečnikovega učenca Janeza Valentinčiča določil, da bo svetišče posvečeno Slomšku, ko bo prištet med blažene, do takrat pa naj bo posvečena njegovemu zavetniku Antonu Puščavniku. Tako se je tudi zgodilo; 17. septembra 2000 se je uresničila želja škofa Tomažiča in domačinov, da je bila cerkev na novo posvečena njemu, v čigar čast je bila tudi zgrajena. Podobno se je zgodilo s podružnično cerkvijo na Gornji Bistrici v župniji Črenšovci, katere zavetnik je od 21. novembra 1999 blaženi Slomšek.

Med župnijskimi cerkvami, ki so posvečene škofu Slomšku je na prvem mestu svetišče v Košakih pri Mariboru. Temeljni kamen zanj je blagoslovil sv. Janez Pavel II., 19. septembra 1999, ko je prištel škofa Antona Martina Slomška k blaženim. Tudi celjska škofija, katere glavni zavetnik je blaženi Slomšek, ima župnijo, posvečeno njemu: to je župnija Celje - Blaženi Anton Martin Slomšek, ustanovljena 15. maja 2005. Potem je tu še župnija Velenje - blaženi Anton Martin Slomšek.

Med kapelami je na prvem mestu kapela blaženega Antona Martina Slomška v mariborski stolnici, ki je tudi pred vsemi cerkvami, saj je v njej grob svetniškega škofa. Najprej je počival na mariborskem pokopališču, ker pa so se med drugo svetovno vojno na njegov grob zgrinjali številni verniki, so ga Nemci skrivaj prekopali in shranili v frančiškansko cerkev. Od tam so ga v sedemdesetih letih prenesli v stolnico. Slomškovo kapelo imajo tudi v Novi Cerkvi. Mnogi pa se z njim srečujejo v splošni bolnišnici Maribor, kjer so postavili kapelo v čast blaženegu Antonu Martinu Slomšku. Imamo tudi minoritski samostan blaženega Antona Martina Slomška v Olimju, ki je novo ime dobil po Slomškovi beatifikaciji. Prav je, da omenimo še Zavod Antona Martina Slomška na Vrbanski cesti 30 v Mariboru, ki so ga tokrat izbrali za glavno slovesnost ob Slomškovi nedelji. Še več cerkva po Sloveniji ima Slomškov oltar, njegovo podobo ali kip pa najdemo skoraj v vsaki župnijski cerkvi.    

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.