Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Pregled domačih dogodkov od 15. do 23. septembra

| 23.09.2017, 08:05

Pregled domačih dogodkov v 38. tednu smo začeli z novico, da so slovenski košarkarji osvojili zlato medaljo na evropskem prvenstvu. Prav tako pa spomnili na Stično mladih, nedeljo svetniških kandidatov in na to, da se lahko Slovenija po najbolj črnem scenariju znajde ujeta med dvema migracijskima potema.

Košarkarsko zlato je slovensko

Košarkarji Slovenije so evropski prvaki. V finalu eurobasketa v Carigradu so pred 7000 Slovenci na tribunah premagali Srbijo s 93:85. Kapetan Goran Dragić, ki je v finalni tekmi dosegel 35 točk, je bil izbran za najkoristnejšega igralca prvenstva. V najboljšo peterko prvenstva pa je bil izbran tudi mladi Luka Dončić, ki se je med finalno tekmo poškodoval. Večina Slovencev je nedeljo večer preživela pred televizijskimi zasloni, več tisoč jih je tekmo spremljalo na odprtem v večjih mestih, številni pa tudi v lokalih. Naši košarkarji so dan zatem prispeli na brniško letališče, po tem pa stopili pred približno 20 tisoč navijačev na ljubljanskem Kongresnem trgu.

Za zmago je reprezentantom čestital tudi naš politični vrh. Predsednik države Borut Pahor se je odločil, da bo slovenski košarkarski reprezentanci podelil državno odlikovanje zlati red za zasluge za izjemen športni dosežek, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču, krepitev nacionalnega ponosa in za navdih ljudem. Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je zapisal: "Nismo največji, nismo najmočnejši... Lahko pa smo najboljši", ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK Stanislav Zore pa se je najprej odzval na tviterju nato pa še v posebnem voščilu v katerem se je košarkarjem zahvalil, da so ob vrhunskih predstavah ves čas pomagali do narodnega ponosa in do jasno izražene istovetnosti. "Vesel sem, da ste to, kar ste, in to tudi sproščeno pokažete Evropi", je zapisal nadškof. Med mnogimi navijači so bile tudi sestre uršulinke, ki so izročile uspeh naše ekipe v Božje roke, na samostanu na Kongresnem trgu pa so v pozdrav košarkarjem izobesile dva transparenta z besedilom "Bogu hvala" in "Bog blagoslovi Slovenijo". Tekmo je spremljal tudi zaporniški duhovnik Robert Friškovec, ki je izpostavil, da tovrstni uspehi združijo cel narod. Na to kaže tudi to, da se ljudje različnih pogledov in prepričanj zberejo ter skupaj spremljajo slovenske športnike. Župnik Ivan Šumljak iz Gorenjega Grada pa je povedal, da so v čast zmagi zadoneli zvonovi. "To je velika hvaležnost našim košarkarjem, ker so bili res fenomenalni, da ne rečem celo čudežni. In pri taki stvari je treba reči Bogu hvala in zvonovi so tisti stik z nami in z Bogom," je dejal za enega od radijev župnik Šumljak, ki je tekmo v župnišču spremljal z mladimi in po njej vklopil zvonove.

Stična znova povezala mlade

Ob cistercijanskem samostanu v Stični je prejšnjo soboto potekalo narodno srečanje katoliške mladine. Da je Stična mladih sinonim za veselje, izkušnjo skupnosti, praznovanje vere in krepitev prostovoljstva mladih, se potrjuje iz leta v leto. Letošnja je mlade združila pod Marijinim vzklikom: "Velike reči mi je storil Mogočni!" Sveto mašo je ob somaševanju drugih škofov in duhovnikov daroval murskosoboški škof Peter Štumpf. V pridigi je dejal, da bi lahko prišli do bisera svetosti, je potrebna tudi žrtev. "To je kar težko. Žrtve se bojimo. Papež Frančišek v poslanici mlade spomni, da se Devica Marija ni zaprla v svojo hišo, kjer bi samo sedela na kavču in bi tam premišljevala, kako ji je lepo, da bo postala Božja Mati. Ni zapravljala časa, temveč je šla na pot, dolgo 150 kilometrov, da bi se Elizabeta lahko srečala z Jezusom pod Marijinim srcem in bila deležna Marijine pomoči. Devica Marija najbrž ni šla brez strahu. Toda verovala je, da je Bog njen spremljevalec in njen varuh. Iti na pot, da bi srečali druge in jim povedali, da jih Jezus ima rad - to ni tako preprosto. Najprej je potrebno v sebi premagati strah in predsodke o drugih, ki jih v svojih mislih večkrat nosim kot breme, ki bi ga najraje takoj odložil ali pa celo »resetiral« ali izbrisal. Šele potem, ko premagam predsodke in strah, lahko sebe prepričam, da stopim do drugih."

Redovniki in redovnice: Ljubezen je iznajdljiva do neskončnosti

V Celju v domu sv. Jožefa je v četrtek potekal 43. redovniški dan pod geslom sv. Vincencija Pavelskega: "Ljubezen je iznajdljiva do neskončnosti". Osrednji del dopoldanskega dela po molitvi je bil pogovor z vrhovnim predstojnikom lazaristov, Misijonske družbe in sester usmiljenk, Hčera krščanske ljubezni Tomažem Mavričem. Pogovor je vodil p. Milan Bizant DJ, ki je gostu srečanja zastavil nekaj vprašanj, najprej predvsem o vincencijanski karizmi. V popoldansko sveto mašo v baziliki Matere Božje v Petrovčah pa je uvedel predsednik KORUS-a p. Milan Kos. Somaševanje je vodil celjski škof Stanislav Lipovšek.

Nedelja svetniških kandidatov

17. septembra smo nedeljo svetniških kandidatov. Osrednja slovesnost je potekala v Tržiču. Po ogledu filma o škofu Vovku z naslovom Goreči škof in sveti maši, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore, so postulatorji predstavili novosti v postopkih posameznih svetniških kandidatov.

Slovenija

Bo v predsedniški tekmi več kot sedem kandidatov?

Mesec dni pred volitvami predsednika republike je v petek, na dan, ko se je sklenila referendumska kampanja, uradno začela volilna kampanja. Kandidatov, ki bodo zagotovo vstopili v predsedniško tekmo, je zaenkrat pet, večina pa jih bo v kampanji stavila na družbena omrežja in neposreden stik z volivci. Do 27. septembra je še mogoče vlaganje kandidatur. Seznam možnih kandidatov se je sicer pred začetkom kampanje precej skrčil. Ko je že kazalo, da bo v predsedniško tekmo vstopilo rekordno število kandidatov, pa je mesec dni pred volitvami jasno, da bo le peščici uspelo izpolniti formalne pogoje.

Med tistimi, ki jim je to že uspelo, so aktualni predsednik republike Borut Pahor, predsednica NSi Ljudmila Novak, kamniški župan Marjan Šarec, ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, evropska poslanka Romana Tomc. V petek sta sporočila, da imata dovolj glasov volivcev tudi kandidatka Stranke za družino in otroke Angelca Likovič in koprski župan Boris Popovič.

Železniki ostajajo spomin in opomin

Minuli teden, ko smo se soočali s poplavami in plazenjem tal zaradi močnega deževja smo se spomnili tudi vodne ujme, ki je pred desetimi leti prizadela Slovenijo. Terjala je šest življenj in povzročila za 223 milijonov evrov škode. Najhuje je bilo na območju občine Železniki. Opustošeni kraji, med katerimi sta bila tudi Kropa in Bohinj, so bili v nekaj letih povsem sanirani, a v Železnikih bi se lahko katastrofa ponovila, saj se država še ni lotila ukrepov za protipoplavno varnost.

Bavčar začel prestajati zaporno kazen

Igor Bavčar je v minulem tednu začel prestajati petletno kazen zaporu na Dobu. Glede postopkov ob njegovem sprejemu je generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj dejal, da je bil tako kot vsi ostali obsojenci ob prihodu v zapor najprej nameščen v sprejemni oddelek, kjer lahko po zakonu ostane do 30 dni. V sprejemnem obdobju se spoznava njegova osebnost, zdravstveno stanje, delovne in učne sposobnosti in druge okoliščine, pomembne za obravnavo obsojenca ter za njegovo pravilno razvrstitev. Bavčar bi moral v zapor 20. julija, a je tik pred sodnimi počitnicami vložil prošnjo za odlog začetka prestajanja kazni in hkrati zahteval izločitev dveh sodnikov pri odločanju. Okrožno sodišče je septembra lani Bavčarja ter brata Sušinski znova obsodilo zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, Bavčar pa je bil oproščen obtožb napeljevanja k zlorabi položaja.

Interventni zakon za pomoč bolnišnicam sprejet

Poslanci so s 47 glasovi za in 12 proti potrdili interventni zakon, ki za sanacijo bolnišnic predvideva 136 milijonov evrov. Predlog zakona opredeljuje tudi način sanacije bolnišnic in organe, ki bodo izvajali sanacijo in nadzor nad tem. Za opozicijo je med drugim sporen sanacijski odbor, ki bo deloval pod okriljem vlade in bo lahko predlagal razrešitev uprave. Poslanci so z 48 glasovi za in 15 proti podprli tudi novelo zakona o zdravstveni dejavnosti. Ta opredeljuje način podeljevanja koncesij v zdravstvu, določa konkurenčno prepoved in na novo uvaja nosilca zdravstvene dejavnosti. Prav tako se opredeljuje področje nadzorov v zdravstvu in oglaševanje zdravstvenih storitev.

Vrhničanov država po katastrofi v Kemisu ne sliši

Vrhničani so dočakali rezultate vzorčenja potoka Tojnica po sanaciji posledic majskega požara v Kemisu. Po besedah generalnega direktorja Arsa Joška Kneza je sicer prišlo do katastrofalnega onesnaženja Tojnice, požar pa ni imel dolgoročnega vpliva na kakovost zraka na Vrhniki. Tudi meritve po odstranitvi gošče iz Tojnice so pokazale bistveno izboljšanje, je dodal. Čeprav analize ne kažejo na dolgoročno okoljsko škodo, so bili Vrhničani na zboru občanov kritični do ravnanja Kemisa in odziva pristojnih institucij. Opozarjali so na znižanje vrednosti nepremičnin zaradi požara, pozivali k odvzemu okoljevarstvenega soglasja in zahtevali zaprtje obrata.

Slovenija se lahko po črnem scenariju znajde ujeta med dvema migracijskima potema

Od začetka leta do konca avgusta so na notranjem ministrstvu obravnavali približno 1200 ilegalnih prehodov zunanje schengenske meje, v enakem obdobju lani pa približno 520. Kot je v državnem zboru v odgovoru poslancu SDS Branku Grimsu povedala ministrica Vesna Györkös Žnidar se lahko Slovenija po črnem scenariju znajde ujeta med dvema migracijskima potema. Grims je izpostavil nujnost pravočasne zaščite varnosti v Sloveniji. Naši sosedje so žal v zaščiti svoje meje bistveno, bistveno pred nami, je še dejal Grims in dodal, da Avstrijci stalno krepijo nadzor, pošiljajo dodatne tudi vojaške enote na mejo, madžarski predsednik Viktor Orban pa je mejo zaščitil tako, da je za vzor cele Evrope.

Država delavcem migrantom dolguje skoraj pet milijonov evrov

Sindikat delavcev migrantov Slovenije je ministrstvo za finance pozval, da v 30 dneh pripravi akcijski načrt v skladu s sodbo vrhovnega sodišča, vezano na problematiko zavezancev, ki so davčno napoved vložili na podlagi samoprijave. Omenjena sodba vrhovnega sodišča je po navedbah sindikata delavcev migrantov ugotovila, da je država od delavcev migrantov v obdobju od maja 2015 do julija 2017 nezakonito in neupravičeno pobrala 4,6 milijona evrov, kolikor je po podatkih finančne uprave bilo z odločbami odmerjeno doplačilo dohodnine za tiste, ki so davčno napoved za obdobje 2009-2014 vložili na podlagi samoprijave. V sindikatu izpostavljajo tudi, da ministrstvo za finance v dveh mesecih od objave sodbe vrhovnega sodišča ni ne komentiralo sodbe niti kontaktiralo sindikat v zvezi s predlogi ustreznih rešitev.

Bodo na grobove žrtev revolucionarnega nasilja zopet položili skale?

Na pokopališču pri cerkvi Sv. Jerneja v Begunjah pri Cerknici so oktobra lani pokopali žrtve revolucionarnega nasilja iz Krimske jame in iz Mačkovca, letos pa nameravajo urediti še nagrobni kamen oziroma obeležje. Na grobu je trenutno postavljen križ, po načrtih vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč pa naj bi ga zamenjali z masivnim kamnitim blokom, na katerem je sicer tudi križ, a težje opazen. Na načrtovano postavitev obeležja sta se kritično odzvala France D. Korošec v imenu nekaterih svojcev žrtev in društvo Združeni ob Lipi sprave. Predsednik Janez Juhant: "Že totalitarna preteklost njihova trupla, s tem pa tudi njihovo usodo in njihov spomin, zasula s skalami, betonom in odpadki ter uničila sledi, da bi se jih mogli človeško dostojno in poimensko spominjati. Neopravičljivo je po Juhantovih besedah, da se ne sprejeme in upošteva stališč svojcev ter da tako ravnanje podpirajo ali celo prakticirajo organi, ki so dolžni spoštovati demokratična načela in človekove pravice kot je omenjena Komisija in celo predstavnik Cerkve." Vladna komisija pod vodstvom predsednika Jožeta Dežmana je napovedala, da bo oba kritična odziva obravnavala v sredo, 27. septembra.

Molitvicam s stopnic nagrada večernica za najbolj izvirno otroško in mladinsko leposlovno delo

Petru Svetini so za pesniško zbirko Molitvice s stopnic podelili nagrado večernica za najbolj izvirno otroško in mladinsko leposlovno delo preteklega leta. Nagrado, ki jo podeljuje časnik Večer, so mu izročili v okviru srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede.

ŠPORT

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je na evropskem prvenstvu osvojila bron in poskrbela za senzacijo. Potem ko so v četrtfinalu Bojan Tokić, Darko Jorgić in Deni Kožul s 3:2 premagali Švedsko, so v polfinalu tesno, 2:3, izgubili proti Nemčiji, ki je nato tudi osvojila naslov prvaka.

Slovenska ženska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v odbojki do 23 let osvojila srebrno medaljo, sploh prvo žensko odličje v moštvenih športih na svetovnih prvenstvih. V finalu so se Slovenke za naslov pomerile z ekipo Turčije, ki je zmagala s 4:0 v nizih.

Primož Roglič je na kolesarskem svetovnem prvenstvu na Norveškem osvojil naslov podprvaka v vožnji na čas. Roglič je postal prvi Slovenec z odličjem na svetovnem prvenstvu v kronometru in drugi Slovenec z medaljo.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...