Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Gorenak o novem primeru Vaskrsić: To je nemogoče. To je nevzdržno

| 23.09.2017, 09:05

Zaradi dobrih 500 evrov dolga fizične osebe dvema podjetjema je novomeško okrajno sodišče sprejelo odredbo o prodaji stanovanja na Klemenčičevi ulici v Novem mestu, nato pa so dan pred prodajajo to odredbo preklicali. Kljub temu, da so dražbo preklicali pa ne gre brez opozorila, da je bil ta primer iz Novega mesta na las podoben tistemu, ko je sodišče zaradi neplačanih položnic v rednosti 124 evrov prodalo hišo Zoranu Vaskrsiću, ki je na evropskem sodišču dobil tožbo proti državi.

Napovedana javna dražba stanovanja na Klemenčičevi 3 v Novem mestu, ki jo je razpisalo tamkajšnje Okrajno sodišče zaradi nekaj sto evrov dolga do družbe Terca in Komunale Novo mesto, je bila preklicana. Na Vrhovnem sodišču v Ljubljani so za Dolenjski list odgovorili, da je bil dolg do komunale že poplačan, o čemer je to javno podjetje sodišče obvestilo v torek, zato so predlog izvršbe umaknili. Podobno je storila še Terca, ki je sodišču predlagala odlog. Na vprašanje, ali se je preklic dražbe zgodil zaradi medijskega pritiska, so to zavrnili.

Da gre za podoben primer v katerem je Vaskrsić zaradi nekaj več kot sto evrov izgubil hišo, je za Radio Ognjišče opozoril poslanec SDS Vinko Gorenak. "Ko se je zgodil ta primer, kjer so za 250 evrov človeku prodali hišo, se je meni upiralo, da moji policisti, če smem tako reči, asistirajo tako neumni odločitvi sodišča. Odločitev ESČP je jasna in govori v prid temu, kar sem trdil že leta 2012, da ne more sodišče zaradi banalnih nekaj deset ali nekaj sto evrov prodajati hiše, ker je to nesorazmerno," je dejal Gorenak, ki ga tudi skrbi, da se sodišča iz primera Vaskrsić, ki ga je Slovenija na Evropskem sodišču za človekove pravice izgubila niso nič naučila. "Absurd nad absurdi. Če vrhovno sodišče po odločitvi ESČP v tej zadevi Vaskrsić ni dalo podrejenim sodiščem nobenih navodil, kar je možno, potem je treba reči: Tudi sodnica ali sodnik v Novem mestu, ki je sprejel tako odločitev o prodaji tega stanovanja, je vezan na odločbo ESČP, ali po domače povedano ta odločba mu nalaga, da uporablja poleg prava tudi zdravo kmečko pamet in takega stanovanja ne prodaja zaradi 370 evrov dolga. To je nemogoče. To je nevzdržno," je bil kritičen Gorenak.

Predsednica novomeškega okrajnega sodišča Andreja Beg je po poročanju časnika Delo sicer povedala, da po razsodbi evropskega sodišča v zadevi Vaskrsić niso prejeli nikakršnih navodil, kako ukrepati v primerih, ko dolžnik poslovnemu subjektu dolguje nekaj sto evrov, saj pravosodno ministrstvo takšnih pristojnosti nima. Povedala je tudi, da od maja do zdaj niso imeli podobnih nepremičninskih izvršb.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.