Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Posameznikov glas na referendumu je izjemnega pomena

Slovenija | 22.09.2017, 13:29

Pravica do referenduma je izjemno pomembna. To je v zadnji oddaji Spoznanje več, predsodek manj na Radiu Ognjišče poudaril ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič. Kot je pojasnil, gre za najbolj čisti primer participacije oziroma sodelovanja v svojem lastnem življenju. Kršitev te pravice ne pomeni le zmanjšanja moči posameznikovega glasu, ampak tudi neke vrste suženjstvo, saj posameznikovo življenje v svoje roke vzame nekdo drug.

Po Jakličevih besedah gre pri pravici do referenduma za več dimenzij, osrednja predstavlja participacijo oziroma sodelovanje v lastnem življenju. "To je nekoliko drugačen koncept ideje o samovladi človeka kot tisti, ki pravi, da mora biti človek čim bolj učinkovit v lastnem življenju, da lahko premika stvari znotraj sobe, v katero vstopi."

Samovlada je po Jakličevih besedah torej tudi v tem, da ima človek pravico vstopiti v lastno življenje, čeprav lahko naredi kakšno napako. "»Ne glede na to, kako nespametno odločitev boš sprejel, si ti tisti, ki si jo upravičen sprejeti. Gre za tvoje življenje, ne za življenje nekoga drugega."

Če človek ne bi imel pravice odločati o lastnem življenju, tako Jaklič, bi to pomenilo, da o njem odloča nekdo drug. "Tukaj bi lahko šlo za intrinzično kršitev, torej kršitev pravice same po sebi, ne le njene instrumentalne vrednosti, torej tega, da ima glas moč nekaj spremeniti." Kot je še opozoril Jaklič, je zato posameznikov glas na referendumu izjemnega pomena.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.