Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Zbor za republiko s pozivom h glasovanju proti zakonu o drugem tiru

| 21.09.2017, 08:44

Volivci lahko še danes med 7. in 19. uro na sedežih okrajnih volilnih komisij predčasno oddajo svoj glas na referendumu o zakonu o drugem tiru. Predčasno glasovanje se je sicer začelo v torek, prvi dan pa je po podatkih OVK svoj glas oddalo 2541 volivcev oz. 0,15 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Predsednik Zbora za Republiko France Cukati je zapisal, da je za Slovenijo značilno, da se pri velikih državnih investicijah, kot so bile avtoceste, Šentviški predor, Onkološki inštitut, TEŠ6, itd., začetna cena do konca gradnje podvoji ali potroji. "V primeru drugega tira Divača-Koper pa je oblast to pogubno prakso, ki Slovenijo tako usodno izčrpava, celo uzakonila. S tem pa smo dobili priložnost, da na referendumu tej sistemski korupciji končno rečemo NE. Bili bi neumni, če tega ne bi storili," so zapisali Zboru za republiko.

Da naj glasujejo proti je volivce pozval tudi Krščanski forum SDS. Zapisali so, da če bi Cerarjeva vlada mislila resno s projektom drugega tira, bi že prej lahko poskrbela za reforme slovenskega železniškega omrežja, prav tako bi v primeru drugega tira resno prisluhnila strokovni javnosti ter civilni družbi, ki je ponudila cenejše alternative za izgradnjo železniške povezave med Divačo in Koprom. "Tako pa vzbuja občutek, da želi čim več davkoplačevalskega denarja preko drugega tira preusmeriti v zasebne žepe, kar se sicer ne bi zgodilo prvič, vendar je to potrebno preprečiti za vsako ceno," so zapisali.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.