Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Dragić potrdil slovo od reprezentance, Kokoškov ostaja z njo povezan

Slovenija | 19.09.2017, 15:51 Andrej Šinko

Slovenska košarkarska reprezentanca, ki je v nedeljo osvojila naslov evropskih prvakov, je sinoči v Ljubljani doživela izjemen sprejem, njeni predstavniki pa so danes stopili še pred medije. Najkoristnejši igralec prvenstva Goran Dragić je potrdil slovo od reprezentance, trener Igor Kokoškov pa poudarja, da ostaja povezan z izbrano vrsto, vendar ne v selektorski vlogi. Naši košarkarji se sicer v teh dneh vračajo nazaj v klube.

Košarkarji so bili na novinarski konferenci precej redkobesedni, vidna pa je bila tudi njihova utrujenost. Kapetan Goran Dragić se je zahvalil vsem košarkarjem, strokovnemu vodstvu, zvezi in navijačem. Poudaril je, da jim je uspelo ustvariti izjemno zgodbo in da je vesel, da je bil del nje. Ob tem je potrdil, da zaključuje delo v reprezentanci. »Kar sem si želel, sem dosegel in mislim, da je najbolj prav, da na tej točki tudi zaključim,« je pojasnil.

Enaintridesetletni Ljubljančan pravi, da je za njim težko leto. »Vsi smo imeli težko leto brez pravega odmora, v NBA pa je to še malce težje, ker imamo v programu 82 tekem rednega dela in res veliko potovanj. Predvsem je težko ostati zdrav, treba pa je biti tudi mentalno močan. A zelo sem vesel, da lahko igram košarko in delam, kar me veseli. Malce mi je tudi žal, da novembra ne bom mogel biti z reprezentanco,« je dejal.

Selektor izbrane vrste Igor Kokoškov je opozoril na težave, ki jih vidi v zvezi z novim koledarjem reprezentančnih tekem. Mednarodna krovna organizacija Fiba je glede na koledar namreč onemogočila nastopanje košarkarjev iz lige NBA in iz evropskih ekip, ki tekmujejo pod okriljem konkurenčne zveze Uleb v reprezentancah.

Kokoškov je poudaril, da ostaja povezan z reprezentanco, vendar v času kvalifikacij ne bo mogel biti prisoten zaradi obveznosti v ZDA. »Brez ovinkarjenja, menim da se ekipa ne gradi na trenerju. Zagotovo bom tu, toda potrebno je najti najboljši način, da se zadeve pripravijo za naprej. Ekipa se gradi na igralcih,« je dejal in dodal, da jim je uspelo nekaj izjemnega. »Borili smo se, da dobimo vsako četrtino, da vsako tekmo odigramo najbolje kar je možno. Ponosen sem na fante. Zasluga gre tem dvanajstim, ki so igrali, pa tudi šestim, ki so bili na seznamu, in niso mogli z nami v Helsinke in Carigrad. Vsi so zaslužni,« je pojasnil.

Še enkrat se je spomnil tudi svoje zgodbe v Sloveniji. »Ko sem prišel, so bili igralci polni optimizma, obljubljali so medaljo, celo mali Dončič. Glede na življenjske in športne izkušnje nisem verjel, da ve, kaj govori. A tudi na zvezi so vsi govorili, da je to leto, ko se združita talent in izkušnje, da je to leto, ko je čas za nekaj velikega. To je bil zame pravi, pozitiven pritisk. Vedel sem, da lahko to kot ekipa naredimo. Res sem ponosen na fante, vsako minuto so se borili. A pohvale tudi tistim, ki so bili na spisku, ki so z nami trenirali, pa jih nismo mogli peljati v Helsinke in Istanbul.«

Kako je potekal sprejem košarkarjev?

Naši košarkarji so se v domovino vrnili že v ponedeljek. Približno ob 19. uri so pristali na brniškem letališču, kjer jih je pričakalo več kot tisoč najbolj vnetih ljubiteljev košarke. Nato so se odpravili na ljubljanski Kongresni trg, kjer jim je izjemna množica, po nekaterih podatkih naj bi se zbralo celo 20.000 ljudi, pričarala nepozabno vzdušje. Kljub slabemu vremenu so zbrani skakali in vzklikali: »Kdor ne skače ni Sloven'c.«, plapolale so zastave, opremljeni pa so bili tudi s številnimi šali in drugimi navijaškimi rekviziti.

Ko so na oder stopili košarkarji je zahrumelo, množica je ponorela in s skandiranjem izkazala čast zlatim reprezentantom. Ti so potem z voditeljem prireditve ob predvajanih videoposnetkih na šaljiv način pokomentirali posamezne dogodke in akcije s preteklih tekem na evropskem prvenstvu.

Prvi navijači so se na kongresnem trgu zbrali že popoldne, prišli so iz vse Slovenije, številni tudi z javnim prevozom, ki je bil brezplačen za vse z navijaškimi rekviziti.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.