Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Molitveni dan žensk Murska sobota (foto: splet)
Molitveni dan žensk Murska sobota

Ženske iz štirih držav danes na pot za mir

Slovenija | 20.09.2017, 00:48 Marjana Debevec

Ob 500-letnici reformacije se danes v Sloveniji začenja »Romanje za pravičnost in mir«, ki je del programa Svetovnega sveta Cerkva. Namenjeno je ženskam od 18. do 28. leta starosti različnih krščanskih Cerkva in narodnosti. Med udeleženkami v Sloveniji bodo ženske iz Slovenije, Madžarske, Nemčije in Albanije.

Ženske iz štirih različnih držav se bodo na pot odpravile danes popoldne. »Preko dneva bomo hodile po različnih poteh Slovenije in obiskale različne cerkve, zvečer pa se bomo srečevale z različnimi ženskami ter spoznavale različne krščanske ženske iniciative«, je povedala ena od soorganizatork Vesna Harbig.

Odkrivale bodo bogastvo ekumenskega duha, poslanstvo ženske v Cerkvi, moč skupnih ekumenskih projektov za karitativno delovanje in duhovno obogatitev. Med drugim bodo spoznale pobudo iz Argentine Četrtki v črnem, s katerim se nasprotuje nasilju nad ženskami; svetovni molitveni dan; obiskale pa bodo tudi romsko vas Pušča in se z ženskami pogovarjale o njihovem življenju. »Potem bomo spoznavale, kako živijo ženske v teh štirih različnih državah, ker imamo ženske iz Albanije v tej skupini, Madžarske, Slovenije in Nemčije«, še dodaja Harbigova.

Začetek romanja bo danes popoldne v domu Gibanja fokolarov Upanje v Planini pri Rakeku, sklep pa čez teden dni prav tako v Planini. Pot bo udeleženke vodila do Moravskih Toplic, kamor bodo prispele v nedeljo.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.