Petra StoparPetra Stopar

V Pamečah obnavljajo romarsko cerkev sv. Ane

Cerkev na Slovenskem | 18.09.2017, 13:40 Petra Stopar

Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec in Mestna Občina Slovenj Gradec sta pred dnevi javnost in vernike seznanili s projektom obnove romarske cerkve sv. Ane v župniji Pameče. Kot je za naš radio povedal slovenjgraški župnik Simon Potnik, obnova simbolizira tudi skrb za družino, ki je v teh časih na veliki preizkušnji in katere zavetnica sta prav sv. Ana.

»Cerkev je tudi steber, temelj in zatočišče družin, od koder izhajamo,« je ob pojasnjevanju razlogov za potrebno obnovo cerkve sv. Ane v župniji Pameče pri Slovenj Gradcu dejal Potnik. Po njegovih besedah naj bi celotna vrednost materialnih stroškov znašala približno 70.000 evrov. Dodal je: »Dela se že izvajajo, potekala bodo letos in drugo leto. Približno tretjino stroškov bo pokrilo Ministrstvo za kulturo, del bomo sami, iskali bomo dobre ljudi, donatorje …«.

Gre za romarsko cerkev, ki je bila zadnje čase potisnjena na rob, a jo je najel zob časa, saj bo stara že 500 let. »Naša pastoralna zveza ima trinajst cerkva. Vidimo, kakšne so naše zmožnost. V prvi vrsti pa župnija ni tista, ki bi ohranjala kulturo, poslanstvo je nekje drugje. Glede zmožnosti in prioritet smo iskali poti in tiste, ki bi z nami sodelovali. Vsekakor, mimo spomeniškega varstva oziroma zavoda za kulturno dediščino nismo mogli. Posvetovali smo se in videli, da je ponekod obnova res potrebna, da streha že zamaka,« je dejal župnik v Slovenj Gradcu.

Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.