Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Navijači na Kongresnem trgu bučno proslavili fenomenalni podvig slovenskih košarkarjev

| 18.09.2017, 07:42

Nekaj tisoč navijačev je v središču Ljubljane spremljalo zgodovinsko zmago slovenske košarke in slovenskega ekipnega športa. Navijačev, ki so napolnili polovico Kongresnega trga, ni zmotil niti dež ter so si, opremljeni z vsemi navijaškimi rekviziti, slovenskimi zastavami, na velikem zaslonu ogledali neposredni prenos in navijali.

Vzdušje na Kongresnem trgu je bilo povsem nogometno oziroma košarkarsko in se je zazdelo kot, da se je Sinan Erdem Arena preselila v Ljubljano. Od prve do zadnje minute je približno pettisočglava množica dihala s slovenskimi reprezentanti ter z bučnim navijanjem in vihanjem slovenskih zastav pospremila vsak koš ali dosojeno osebno napako oziroma prekršek v slovensko korist. Seveda pa so enako bučno z glasovi neodobravanja pospremili tudi sodniške odločitve v škodo slovenske zasedbe.

Bolj se je tekma bližala koncu, večjo evforijo je bilo čutiti in večje navdušenje. Tik pred koncem je sicer kazalo, da bodo Ljubljančani ostali brez neposrednega prenosa, saj se je prenos za trenutek prekinil, zaslon se je obarval v črno barvo, navijači so bili pobiti in na tleh, a sta se že čez nekaj sekund, ki so bile dolge kot minute, slika in zvok znova obnovila in rajanje se je lahko nadaljevalo. Stopnjevanje navijanja se je nadaljevalo, po Kongresnem trgu je odmeval navijaški refren Kdor ne skače, ni Sloven'c in Mi, Slovenci.

Vedrega in prešernega navijanja niso skalili niti dež, niti poškodba Luke Dončića, niti črne minute, ko se je Srbija vrnila ter celo povedla le štiri minute pred koncem. Odločilni zadnji trenutki zadnje četrtine, ko je že bilo prvenstvo odločeno in so bili Goran Dragić in druščina na pragu zgodovinske zmage, je Kongresni trg eksplodiral v ekstazi navijaškega navijanja, molitve in priprošnje so bile uslišane in navijači so združeni in poenoteni v veselju začeli proslavljati največji uspeh slovenskega ekipnega športa v zgodovini. Oglasile so se petarde in zadoneli drugi rekviziti iz pirotehničnega arsenala, središče Ljubljane so napolnili vzkliki navdušenja in navijači so pospremili še zadnje podobe iz Carigrada, prve izjave kapetana Dragića, ki so ga razglasili še za MVP letošnjega eurobasketa. Številni pa so si tudi lahko oddahnili, ko so slišali prve vesti, da je z osemnajstletnim zvezdnikom Luko Dončićem, ki si je na poti do zlata zvil gleženj, vse v najlepšem redu.

Med navijači v prvih vrstah pred velikim zaslonom je bila tudi majhna deklica, ki jo je oče posadil na ramena ter je zaključek prenosa iz Turčije gledala pod dežnikom. Kot iz topa je na vprašanje o slovenski zmagi izstrelila: "Srbi morajo plačati sladoled, ker smo zmagali!" Ženska z zastavo v bližini pa je dejala: "Slovenci smo najboljši!"

Slovenski par je priletel v Ljubljano z majhnega otoka v Sredozemskem morju Malte in odet v slovensko zastavo navijal za Slovenijo. "Sva slučajno tukaj. Neverjetno! Nisem si tega mislil. Spremljal sem, kako je ta reprezentanca rasla iz tekme v tekmo. To je en vrhunec, največji dogodek v zgodovini slovenskega športa. Nedvomno. Super," je dejal Jure Rejec.

Med navijači v prvih vrstah je bil tudi obiskovalec iz Kitajske iz Pekinga: "Čestitam Sloveniji! Sem prvič tukaj v Sloveniji. To je bil moj prvi dan obiska v vaši državi. Zelo sem vesel, da sem lahko bil priča temu, da je Slovenija postala prvak. Z lastnimi očmi sem se lahko prepričal, da ste Slovenci zelo prijazni, zelo povezani, ste majhna država, ampak zelo močni." "Mislim, da je tukaj bolj zanimivo gledati kot doma," pa je dejala navijačica iz Ljubljane.

Po koncu prenosa se je rajanje preselilo na ljubljanske ulice in ceste, ko so navijači s hupanjem iz svojih vozil pospremili veliki uspeh. Za slovenske košarkarje sicer danes pripravljajo sprejem na Kongresnem trgu. Dogajanje se bo tam začelo ob 18. uri, košarkarji pa bodo prišli okoli 20. ure.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.