Ljubljana, ponedeljek, 16. julij 2018, 08:46

Papež študentom: Pravico imamo, da nas ne preplavlja retorika strahu in sovraštva!

Papež med nagovorom študentom in profesorjem
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek je med včerajšnjim obiskom Bologne med drugim nagovoril univerzitetne profesorje in študente. Danes namreč začenjamo akademsko leto. V Cerkvi na Slovenskem bodo zato v prihodnjem tednu v akademskih središčih svete maše, med katerimi bodo študentje, njihovi domači in profesorji prosili Božjega blagoslova za leto, ki je pred njimi. Začela pa se bodo tudi srečanja za študente. Sveti oče jim je včeraj spregovoril o pravici do kulture, upanja in miru.

Zbranim študentom in profesorjem skoraj tisočletne univerze v Bologni je papež dejal, da je ključ do uspešnega študija v iskanju dobrega, ljubezen pa je tista sestavina, ki da okus bogastvu znanja, še posebej na področju človekovih pravic, med katerimi je omenil tri.

Prva je pravica do kulture. »Prevečkrat nas pogojujejo banalni in minljivi načini življenja, ki želijo priti do uspeha za majhno ceno, podcenjujejo pa žrtev. Prepričujejo nas, da študij ne služi ničemur, če ne prinese takojšnjih rezultatov«, je dejal papež in dodal, da mora študij služiti iskanja smisla življenja. Kultura po njegovih beseda ni tisto znanje, ki spodbuja razdeljenosti in opravičuje nadvlado, ampak mora vzgajati k človečnosti.

Druga je pravica do upanja, ki po papeževih besedah vključuje tudi to, da nismo nenehno preplavljeni z retoriko strahu in sovraštva, da nismo potopljeni v populistične stavke in da bi poleg črne kronike prostor v javnosti dobila tudi bela kronika. Mladi imajo namreč pravico odraščati brez strahu pred prihodnostjo in v zavedanju, da v življenju obstajajo tudi lepe stvari. Imajo pravico verjeti, da prava ljubezen ni tista, ki uporabi in potem zavrže.

Ob sklepu pa je izpostavil še pravico do miru. Danes se zdi, da so sanje o miru izgubljene. Ko gre za mir, po njegovih besedah ne smemo ostati brezbrižni ali nevtralni, ampak se moramo postaviti na stran miru. Študente je papež še povabil, naj si prizadevajo za zaščito pravic najšibkejših in zavrženih ter se ne zadovoljijo z majhnimi sanjami, ampak sanjajo velike stvari.

Povedal je, da sam sanja novi humanizem v Evropi, kjer bodo mladi dihali čisti zrak poštenosti; kjer bodo ljubili lepoto preprostega življenja, ne pa onesnaženega z neskončnimi potrebami potrošništva; kjer bodo poroka in otroci odgovornost in hkrati veliko veselje, ne pa problem zaradi pomanjkanja dela, je zbranim še dejal sveti oče.


Ne spreglejte: