Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Papež med migranti v Bologni (foto: Vatican insider)
Papež med migranti v Bologni

Papež migrantom: Mnogi se vas bojijo, ker vas ne poznajo

Slovenija | 01.10.2017, 12:03 Marjana Debevec

Po jutranjem obisku Cesene se je sveti oče odpravil v Bologno, ki je z današnjim dnem sklenila enoletni evharistični kongres z naslovom: Dajte jim vi jesti. Najprej se je srečal s tisoč migranti, za katere skrbijo v tamkajšnjem zbirnem centru. Zatrdil jim je, da v vsakem od njih vidi Kristusov obraz. Preden jih je nagovoril, pa se je skoraj eno uro rokoval z njimi in jih osebno pozdravljal.

Povedal je, da je želel prav na tem kraju začeti svoj obisk Bologne, kamor številni prihajajo od daleč. »Mnogi vas ne poznajo in se vas bojijo. Zato mislijo, da imajo pravico, da vas ostro obsojajo in celo mislijo, da delajo dobro. Pa ni tako. Vidimo dobro le z bližino, ki jo daje usmiljenje. Brez tega drugi ostane tujec, sovražnik in ne more biti moj bližnji«, je dejal papež in dodal: Če gledamo le od daleč, lahko pišemo strašne stavke po svetovnem spletu.

Če gledamo na bližnjega brez usmiljenja, se namreč ne zavedamo njegovega trpljenja in njegovih problemov, obenem pa tvegamo, da bo tudi nas Bog gledal tako – brez usmiljenja.

Zatem se je sveti oče zahvalil vsem prostovoljcem, ki skrbijo za ljudi v tem zbirnem centru. »V vas vidim, kot v vsakem tujcu, ki trka na naša vrata, Jezusa Kristusa«, je dejal papež. Tega pa lahko sprejmemo ali pa zavrnemo. Seveda so po papeževih besedah potrebne tudi pravilne strukture in mehanizmi za urejanje tega pojava. Države je ob tem pozval k oblikovanju programov za sprejemanje beguncev in odprtju humanitarnih koridorjev.

Integracija pa se po papeževih besedah začenja s poznavanjem. Stik z drugim nam pomaga, da odkrijemo skrivnost, ki jo drugi nosi v sebi.

»Vsak od vas ima svojo zgodbo, ki je nekaj svetega. Moramo jo spoštovati, sprejeti in pomagati, da greste naprej.« Posebno skrb in zaščito po papeževih besedah potrebujejo mladoletni. »Prišel sem, ker hočem v mojih očeh ponesti vaše oči; ker hočem v mojem srcu ponesti s seboj vaša srca«, je zbranim dejal papež.

Dejal jim je, da so bojevniki upanja in obenem povabil k molitvi za tiste, ki nios prišli do Italije, ker jih je požrla puščava ali morje.

Zaželel jim je še, da ne bi obupali. Rekel je, da bo v svojem srcu ponesel njihovo trpljenje pa tudi njihova pisma, v katerih ga prosijo, naj jim pomaga dobiti dokumente, kar je izzvalo veliko navdušenje med vsemi. Pozval jih je tudi naj bodo odprti kulturi tega mesta in izpolnjujejo zakone Italije.

Mesto pa je povabil, naj se ne boji deliti kruha z migranti. Mnogi so namreč to že storili, ko so begunce sprejeli na svoj dom.

Slovenija, Svet, Politika, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.