Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Srce (foto: Wikipedia)
Srce

Ob svetovnem dnevu srca pozivi k zdravi prehrani in gibanju

Slovenija | 28.09.2017, 20:53

29. september je svetovni dan srca. Tako kot po svetu ga tudi pri nas zaznamujemo z različnimi prireditvami. Nekatere so se že zvrstile, nekatere se še bodo. Društvo za razvoj srca in ožilja Slovenije je praznovalo prejšnji konec tedna, ko je v središču Ljubljane mimoidoče med drugim ozaveščalo o zdravem načinu življenja.

Slovenija je uspešna na področju preventive bolezni srca in ožilja ter je na dobri poti, da do leta 2025 zmanjša prezgodnjo umrljivost za 25 odstotkov. A težava je še vedno tu, glavni razlog je nezdrav način življenja. V omenjenem društvu trkajo na vest vsakega posameznika in pozivajo k odgovornosti. Prepričani so, da je dovolj le nekaj sprememb in naše srce bo ostalo močno.

Eden od glavnih elementov zdravega načina življenja je zdrava prehrana. "Ni še dolgo od tega, ko v zdravo prehrano niso sodili jajca, meso, maščobe. Danes vemo, da ni povsem tako. Danes ne govorimo o dietah, ampak o zdravih prehranskih vzorcih. Najboljši model za to je mediteranska prehrana, ki vsebuje vsa živila. Pomembno je, v kakšnih količinah si jih privoščimo. Mediteranska prehrana ima tudi zelo veliko zelenjave," je pojasnil predsednik Društva za razvoj srca in ožilja Slovenije Matija Cevc.

V zdrav način življenja sodi tudi več gibanja. "Na tem področju je treba stremeti k sistemskim pristopom in k vzgajanju vrednote telesne aktivnosti," je poudaril športni psiholog Matej Tušak.

Na seznam nasvetov za močno srce sodi tudi opustitev škodljivih razvad, med drugim kajenja.

Slovenija, Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.