Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Sveti pater Pij (foto: Alen Salihović)
Sveti pater Pij | (foto: Alen Salihović)

Obhajamo god svetega patra Pija iz Pietrelcine

Slovenija | 23.09.2017, 16:30

23. septembra goduje sveti pater Pij. Bil je izreden spovednik in poznavalec človeških src. Čeprav je med verniki tudi zato zelo priljubljen, sta mu v Sloveniji posvečeni le dve kapeli - pri kapucinih v Škofji Loki in na Radiu Ognjišče. Obe tudi hranita njegove relikvije.

Sveti pater Pij je bil rojen 25. maja 1887 v Pietrelcini v južni Italiji. Pri krstu je dobil ime Frančišek. 6. januarja 1903 je vstopil h kapucinom, za duhovnika je bil posvečen 10. avgusta 1910. 28. junija 1916 je prišel v San Giovanni Rotondo, kjer je ostal do smrti 23. septembra 1968.

Sveti pater Pij je 20. septembra 1915 med molitvijo začutil silne bolečine na rokah in nogah - dobil je nevidne Kristusove rane. Na dan tretje obletnice tega dogodka so začele krvaveti. Sveže so ostale pol stoletja - niso se ne zacelile ne gnojile. Odločba iz 11. maja 1923 mu je prepovedovala, da bi jih kazal ter da bi pisal pisma in sploh zapuščal samostan. Od leta 1930 do 1932 ni smel javno maševati in spovedovati, kar je bil zanj hud udarec. "Obljubil sem pokorščino. Moja dolžnost je ubogati," je dejal, kar je lep dokaz njegove svetosti.

Sveti pater Pij je bil mistik in čudodelnik. Njegov življenjepis omenja pojave bilokacije in dar čudežnega ozdravljenja. V času, ko ni smel iz samostana, se je večkrat prikazal bolnikom, ki so molili k njemu, in jih je hipno ozdravil ali koga potolažil. Mnogokrat je tudi videl v prihodnost.

Koliko ljudi je spreobrnil sveti pater Pij, ve samo Bog. Gotovo veliko, saj je vse svoje trpljenje daroval za zveličanje duš. Ne le da je goreče opravljal duhovniško službo, ustanavljal molitvene skupine in postavil moderno bolnišnico, vsak dan je tudi vneto spovedoval.

Ob smrti svetega patra Pija se je v žalost ovil ves svet. Ljudje so v njem videli velikega klicarja k Bogu, k doslednejši ljubezni do bližnjega, k poštenosti in k molitvi. Za blaženega je bil razglašen 2. maja 1999, za svetnika 16. junija 2002.

Radio Ognjišče in pater Pij

Poleg svete Matere Terezije je zavetnik naše radijske kapele tudi sveti pater Pij. Upodobljen je v rdečem mašnem plašču s hostijo v roki. Gre za originalni mašni plašč, ki je na sliko položen kot kolaž. Na rokah svetega patra Pija so vidni sledovi stigem. Slika portretno in tudi s pomočjo barv prikazuje mistično in karizmatično razsežnost Cerkve, ki je velikokrat zapostavljena. Radi pozabljamo, da je množica nerazložljivih pojavov tesno povezana z nevidnim svetom in razodetimi resnicami, ki niso od tega sveta. Zato je sveti pater Pij na sliki v naši radijski kapeli postavljen v nerazpoznavno, abstraktno ozadje, ki z barvami simbolizira mistično zamaknjenost ob skrivnosti svete evharistije.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.