Petra StoparPetra Stopar
Zastava Slovenije (foto: ARO)
Zastava Slovenije

Predsedniška tekma uradno odprta, podpise zbrala tudi Likovičeva in Popovič

Slovenija | 22.09.2017, 18:54

Čez mesec dni bomo izbirali predsednika države, danes je stekla volilna kampanja. Še pred kratkim je kazalo, da bo v tekmo za ta položaj vstopilo rekordno število kandidatov, a zdaj je jasno, da bo pogoje izpolnila le peščica. Predsednici NSi Ljudmili Novak, kamniškemu županu Marjanu Šarcu ter ministrici za izobraževanje, znanost in šport Maji Makovec Brenčič, ki jim je to že uspelo, se je pridružil aktualni predsednik države Borut Pahor. Državna volilna komisija je potrdila njihove kandidature, v prihodnjih dneh pričakuje še nekaj vlog.

Čeprav se je volilna kampanja pred predsedniškimi volitvami že začela, jih je mogoče oddati še do 27. septembra. Kandidaturo bo zagotovo vložila evropska poslanka Romana Tomc. Podpira jo stranka SDS, ki bo tudi prispevala podpise poslancev. Angelca Likovič, na katero stavi stranka Glas za otroke in družino, je bila ena tistih, ki se je morala lotiti zbiranja 3.000 podpisov volilcev. "Z velikim veseljem in upanjem sporočam Sloveniji, da smo zbrali dovolj podpisov in da bom uradna kandidatka stranke Glas za otroke in družino za predsednico države." Likovičeva bo kandidaturo predvidoma vložila v ponedeljek. Takrat bo to storil tudi koprski župan Boris Popovič, ki je moral prav tako zbrati 3.000 podpisov.

Podporo še zbira Suzana Lara Krause, ki jo na predsedniškem stolčku vidi stranka SLS. "Počasi se približujemo cilju. V naših vrstah je še veliko posameznikov, ki na stranko pošiljajo nove podpise. Če bodo vsi, ki so to obljubili, izpolnili svoje besede in prinesli podpise, potem s vložitvijo uradne kandidature Suzane Lare Krause ne bo težav," je za naš radio pojasnil predsednik SLS Marko Zidanšek. Kot je pojasnil, je v nekaterih občinah bolj uspešno zbiranje podpisov na stojnicah pred upravnimi enotami, v ostalih se stranka zanaša na terensko mrežo, pomemben je tudi stik z ljudmi in medijski nastopi. V SLS nameravajo vztrajati do konca. "Verjamem, da ima naša mlada kandidatka veliko prednost pred ostalimi. Ker nima velike politične kilometrine, v predsedniško tekmo prihaja neobremenjena s preteklostjo ter z jasnimi in svežimi idejami za predsedniški mandat," je dodal Zidanšek. Kot je znano, je iz predsedniške tekme izstopil veleposlanik v Skopju Milan Jazbec, igralec Andrej Rozman - Roza je pred dnevi priznal, da mu manjka še približno polovica podpisov.

V mesecu dni bodo uradni kandidati volivce nagovarjali na različne načine, večina jih stavi na družbena omrežja in neposreden stik, nekateri bodo uporabili tudi bolj tradicionalne poteze, kot so plakati in oglasi, poleg tega se bodo imeli priložnost predstaviti tudi na televizijskih soočenjih. "Naš ključni slogan, s katerim gremo na te volitve je: Predsednica in pika. Zakaj? Ker ima naša predsednica vse predsedniške lastnosti, vizijo, program in moralno avtoriteto, ugled in ambicijo popeljati Slovenijo tja, kjer je njeno mesto," je pojasnil Robert Ilc iz NSi, ki vodi volilni štab Novakove. Ta je ob predstavitvi svoje volilne kampanje poudarila, da si bo prizadevala za Slovenijo, ki bo šla v pravo smer. "Tukaj mislim predvsem na temeljne občečloveške vrednote, ki jih moramo spoštovati tako državne ustanove kot politiki in državljani. Zato menim, da mora biti predsednik države ne le politična, ampak tudi moralna avtoriteta, ki mu državljani zaupajo, poslušajo njegovo besedo in usmeritve, še posebej, ko se država znajde pred nekim problemom in ne znamo naprej." Kandidatka SMC Makovec Brenčičeva je na Kongresnem trgu v Ljubljani odprla volilno pisarno. V volilni kampanji želi predvsem predstaviti to, kar Slovenija že je in v kar mora verjeti. Prisega na znanje, inovativnost, rast in ekonomsko stabilnost ter državo, ki verjame v vse svoje potenciale. V stranki Glas za otroke in družino podrobnosti o tem, kako bodo vodili kampanjo, še usklajujejo. "Predvsem se bomo zavzemali za otroke, družine, invalide, kmete in ljudi na robu. Treba jim je veliko več pomagati. Želimo boljšo, nasmejano in srečnejšo Slovenijo." Kot je za Radio Ognjišče še poudarila Likovičeva, je najboljši recept iti med ljudi.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.