Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Kolar Celarčeva kljub kritikam ostaja na položaju

Slovenija | 14.09.2017, 07:38

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob koncu 15-urne seje DZ uspešno prestala glasovanje o interpelaciji, ki so jo vložili poslanci SDS. Interpelacijo je podprlo 23 poslancev.

Poleg poslancev SDS, ki so interpelacijo predlagali, so jo podprli tudi poslanci NSi in poslanec koalicijske SD Janko Veber. Poslanci opozicijske Levice so bili vzdržani ali odsotni. Tudi nekateri poslanci SMC so se tako odločili, denimo Mitja Horvat je bil pri glasovanju vzdržan, Marko Ferluga, ki je bil med razpravo sicer prisoten, pa kvoruma pri glasovanju ni prijavil. Prav tako pri glasovanju niso bili enotni v DeSUS, proti interpelaciji je glasovalo šest njihovih poslancev, Ivan Hršak je bil vzdržan, nekaj poslancev pa je bilo odsotnih, med njimi Tomaž Gantar, ki je kot ministričin kritik sicer interpelacijo podpiral.

Poslanci SDS so vložili interpelacijo, ker menijo, da Kolar Celarčeva ne obvladuje zdravstvenega sistema oziroma situacije v zdravstvu. Očitajo ji, da je soodgovorna za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, neučinkovito reševanje problematike čakalnih dob ter slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov.

Ministrica, ki jo je ob glasovanju kljub nočnim uram prišel podpreti tudi premier Miro Cerar, je v sklepni besedi ocenila, da je razprava pokazala, da je zdravje "tista vrednota, ki se pravzaprav dotika nas vseh". Ob tem je poudarila, da je večina v Sloveniji z zdravstveno oskrbo zadovoljna in le redko razočarana. Poslancem je dejala še, da bo tudi v prihodnje potrebovala njihovo podporo pri sprejemanju zakonskih predlogov, med katerimi je posebej izpostavila zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. "Slovensko zdravstvo mora ostati dostopno, pravično in solidarno," je poudarila.

Poslanka SDS Jelka Godec je ocenila, da ministrica na seji ni odgovorila na očitke v interpelaciji. Dodala je, da zdravstvo še nikoli ni bilo v tako slabi kondiciji kot zdaj. Očitke ministrici je še enkrat povzela ter ob tem spomnila, da so podobni tistim, ki so jih navedli koalicijski partnerji iz DeSUS in SD. Vse, ki so govorili, da jim gre za bolnike, da ministrica dela slabo in da ne bodo podprli njenega dela, ampak premierja Mira Cerarja, pa je Godčeva pred glasovanjem vprašala: "Koga rešujemo danes, bolnike ali predsednika vlade?"

Tudi iz koalicijskih vrst so na delo ministrice leteli številni očitki, zlasti glede priprave zakonodaje. Vseeno pa sta želja po obstanku koalicije in bližajoče se parlamentarne volitve očitno pretehtale, da niso podprli razrešitve ministrice.

 

 

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.