Petra StoparPetra Stopar
Papež nasmejan kljub podplutbi na liičnici (foto: Radio Vatikan)
Papež nasmejan kljub podplutbi na liičnici

»Nisem videl stekla in bum«

Cerkev po svetu | 12.09.2017, 10:34 Marta Jerebič

Papež Frančišek je po koncu 20. mednarodnega potovanja, ki ga je vodilo v Kolumbijo, tudi tokrat imel tiskovno konferenco na letalu. Odgovarjal je na vrsto vprašanj o aktualnih temah – od evropske in ameriške migrantske politike, groženj Severne Koreje, razmerah v Venezueli in podnebnih spremembah do udarca, ki ga je utrpel v glavo.

»Hotel sem stopiti naprej, da bi pozdravil otroke, nisem videl stekla in bum.« Tako je papež opisal svoj pripetljaj v papamobilu, ko je utrpel vidne poškodbe na levi strani obraza v predelu obrvi in podplutbo na ličnici.

O nedavnem ukrepu ameriškega predsednika Donalda Trumpa o ukinitvi programa za otroke nezakonitih priseljencev, je dejal, da sicer ne pozna podrobnosti, a da na splošno delitev družin ni »v prid življenju«, saj je ravno družina »zibelka življenja«. V zvezi z migranti v Evropi pa je izpostavil preudarnost. Ni dovolj sprejemanje, ampak je potrebna integracija. Ob tem je za nedopustno označil to, da razvite države izkoriščajo Afriko tako z vidika naravnih kot človeških virov. Za krizo v Venezueli si papež želi posredovanja Združenih narodov, o Severni Koreji pa pravi, da ne razume sveta geopolitike: »Kot vidim, gre za boj interesov, ki so onkraj mojega razumevanja.«

Odmevna tema je bil tudi orkan Irma. Papež je namenil ostre besede skeptikom, ki menijo, da za podnebne spremembe ni kriv človek. »Kdor to zanika, mora vprašati znanstvenike. Oni govorijo zelo jasno in so natančni.« Taki orkanivse kličejo k moralni odgovornosti, vključno oblasti, je dejal sveti oče.

Frančišek je odgovoril tudi na vprašanje o korupciji v Kolumbiji. Po njegovih besedah pokvarjeni ljudje niso sposobni prositi odpuščanja, zato jim je težko pomagati, vendar pa Bog to lahko stori. Ob tem je izrazil prepričanje, da se bo mirovni proces lahko nadaljeval le, če ga bo v roke vzelo ljudstvo. V nasprotnem primeru se lahko pride le do določene točke, do dogovora.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.