Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 09:58

Papež v Villavicenciu: En dober človek je dovolj za to, da obstaja upanje

Papež med sveto mašo v Villavicenciu
Foto © RV/AFP

"Kadar žrtve premagajo razumljivo skušnjavo maščevanja, postanejo najbolj verodostojni protagonisti procesov izgradnje miru."

Papež Frančišek je praznik Marijinega rojstva obhajal v Kolumbiji, kjer se mudi na svojem 20. mednarodnem apostolskem potovanju. Sveto mašo je daroval v mestu Villavicencio, v začetku je med blažene prištel katoliška duhovnika, ki sta bila ubita med vojno v tej latinskoameriški državi. Kot je znano, je Kolumbija zaradi spopadov med vladnimi silami in gverilskimi uporniki trpela vrsto let. Tudi zato so bile besede svetega očeta v pridigi namenjene pomenu sprave.

Papež Frančišek je ob današnjem prazniku najprej opozoril, da je Marija prvi žarek svetlobe, ki naznanja konec noči in bližino dneva. Kot je dodal, nam njeno rojstvo pomaga razumeti Božji načrt ljubezni, s katerim se sklanja k nam in nas kliče v čudovito zavezo z Njim, ki je nič in nihče ne more prelomiti. Marija je namreč odsevala Božjo luč tako v svojem domu, ki ga delila z Jožefom in Jezusom, kot tudi v svojem ljudstvu ter v skupnem domu vsega človeštva, ki je stvarstvo.

Sklicujoč se na evangelij, v katerem smo prisluhnili Jezusovemu rodovniku, pri čemer je poudaril, da ne gre le za seznam imen, ampak živo zgodovino ljudstva, s katerim je hodil Bog, je sveti oče naredil primerjavo s kolumbijskim ljudstvom, katerega rodovnik pričuje tako o ljubezni in luči kot tudi o sporih, žalitvah in celo smrti. Po besedah papeža Frančiška je treba sprejeti celotno zgodovino ter tako kot Marija, Jožef in Jezus reči "da" resnici, dobroti in spravi.

Svet oče se je nato ustavil prav pri spravi, kot je poudaril, ne gre za abstraktno besedo, saj bi tako prinašala le nerodovitnost oziroma oddaljenost. "Spraviti se pomeni odpreti vrata vsem, ki so živeli dramatično stvarnost spopada. Kadar žrtve premagajo razumljivo skušnjavo maščevanja, postanejo najbolj verodostojni protagonisti procesov izgradnje miru." Papež Frančišek je priznal, da je za prvi korak v tej smeri nujen pogum. "En dober človek je dovolj za to, da obstaja upanje. Vsak od nas je lahko ta človek." Opozoril je, da to ne pomeni ne priznavati razlik in nesoglasij ali se pretvarjati, da ne obstajajo, prav tako ne pomeni opravičevati kakršnekoli krivice. Sprava se po njegovih besedah uresničuje in utrjuje s prispevkom vseh.

Papež Frančišek je še spomnil, da Bog prek mučencev škofa Jesusa Emilia Jaramilla Monsalveja in duhovnika Pedra Marie Ramireza Ramosa v Kolumbiji uresničuje svojo obljubo, da bo z nami vse dni do konca sveta. "Sta znamenje tega, izraz ljudstva, ki želi izstopiti iz močvirja nasilja in mržnje," je o novih blaženih dejal papež Frančišek.

Vir: Radio Vatikan


Ne spreglejte: