Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: O 750 letih Marijini cerkvi v Turnišču tudi na okrogli mizi

Slovenija | 21.08.2017, 15:52 Tone Gorjup

V Turnišču, kjer so pred dnevi nadvse slovesno obhajali praznik Marije vnebovzete, se letos spominjajo 750. obetnice omembe stare turniške cerkve. Dogodki ob tem jubileju se vrstijo skozi vse leto, eden pomembnejših pa je bila okrogla miza s katero so osvetlili različne vidike tega romarskega svetišča skozi stoletja. Pripravili so jo prejšnjo nedeljo v Jeričevem domu v Turnišču.

Pri omizju z naslovom Turniška cerkev – zgodovinsko, pastoralno, marijansko in romarsko svetišče so sodelovali: umetnostni zgodovinar prof. Janez Balažic, nadškof Marjan Turnšek, prvi ordinarij murskosoboške škofije, sedanji murskosoboški škof Peter Štumpf, in cerkveni zgodovinar Stanko Zver, župnik v Bogojini. Pred vsemi je zbrane nagovoril domači župnik in rektor božjepotnega svetišča p. Toni Brinjovc, ki je opozoril na pomemben datum, zaradi katerega so se zbrali na okrogli mizi: »Sedanja romarska in župnijska cerkve v Turnišču se prvič določeno omenja v listini madžarskega kralja Bela IV. Leta 1267 kot cerkev Blažene Device v črncu. Cerkev je že od samega začetka bila posvečena Mariji, pod katere plaščem so zavetišče iskali številni verniki. In tako je tudi danes.«

Voditelj večera generalni vikar škofije Lojze Kozar mlajši je k mikrofonu povabil najprej prof. Balažica, ki je predstavil zgodovinski in umetnostni vidik turniške stare cerkve. Ob tem je omenil delo duhovnikov Ivana Škafarja in Ivana Zeljka, ki sta s svojimi študijami postavila temelj za raziskovanje preteklosti cervke v Turnišču. Nadškof Marjan Turnšek je posebno pozornost namnil marijanskemu vidiku tega romarskega kraja. Kot je povedal, je češčenje Marije osnovna oblika krščanske duhovnosti. Škof Peter Štumpf, ki se je ustavil pri pastoralnem pomenu tega romarskega svetišča, pa je svoje razmišljanje uvedel z besedami: »Veselim se cerkve v Turnišči, ki nas spominja na vernost naših prednikov in nam govori hkrati tudi o tem, da je vera nekaterih ljudi še živa. Poglejete: Marijina cerkev, osemnajst Marijinih oblek, cehovsko društvo in zdaj obhajanje 750-letnice cerkve … Vse to je spomin in obenem dugajanje, ki še traja.« Stanko Zver je predstavil romarski vidik Turnišča. Izhajal je iz tega, da smo vsi ljudje na zemlji romarji, da je slovenski narod na romanju, da je na romanju tudi prekmurski narod. Kot je dejal, je za Prekmurce v središču vseh teh romanj, romanje k Mariji pod Logom. Sledila je razprava, ki je lepo dopolnila večer. Več o okrogli mizi o božjepotnem središču v Turnišču pa v torkovem Utripu Cerkve na Slovenskem.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.