Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Napad Barcelona (foto: Radio Vatikan)
Napad Barcelona

V Španiji še en poskus napada, ki ga je policija preprečila

Svet | 18.08.2017, 08:50 Andrej Šinko

V včerajšnjem terorističnem napadu v Barceloni na znani ulici Rambla, ko je voznik s kombijem zapeljal v množico, je umrlo 13 ljudi, več kot sto pa je bilo ranjenih. Policija je prijela dva osumljenca, voznik kombija pa naj bi zbežal. Prijet je bil tudi Driss Oukabir, ki naj bi najel omenjeni kombi. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država.

Španske varnostne sile so včeraj v letoviškem kraju Cambrils, ki leži 120 km jugozahodno od Barcelone, uspele preprečiti še en napad. Policisti so lovili osebno vozilo, voznik pa je med begom poskušal povoziti čim več ljudi. Več oseb je bilo pri tem ranjenih. Vozilo se je nato prevrnilo, v njem je bilo pet oseb, nekateri naj bi imeli tudi jopiče z razstrelivom, policija pa jih je ubila.

Španske oblasti medtem nadaljujejo s preiskavo dogodkov. Storilca napada, ki je s kombijem zapeljal v množico ljudi na najbolj znani ulici katalonske prestolnice Rambla, nato pa zbežal, še vedno lovijo. Katalonske oblasti so prijele dva osumljenca. Enega je policija identificirala kot Drissa Oukabirja iz Maroka, drugi pa naj bi bil Španec iz Melille, to je španske enklave na severu Afrike. Španca iz Melille so prijeli 200 kilometrov južno od Barcelone v Alcanaru, Maročana pa na severu Katalonije v Ripollu.

Kmalu po napadu v Barceloni je v Alcanaru odjeknila eksplozija v kateri je umrla ena oseba. Policija predvideva, da so teroristi v hiši mešali eksploziv in je prišlo do eksplozije.

Španski premier Mariano Rajoy je medtem napad v Barceloni označil za »džihadističnega« in razglasil tri dni žalovanja. Premier je napovedal, da bodo španske zastave visele na pol droga do polnoči v nedeljo in dejal, da Španci niso združeni le v žalovanju ampak tudi v odločnosti, da premagajo tiste, ki jim želijo odvzeti vrednote in način življenja.

Med žrtvami napada naj bi sicer bili državljani iz 18 držav. Tiskovni predstavnik španske policije je sporočil, da so med žrtvami poleg Špancev še Francozi, Nemci, Nizozemci, Argentinci, Venezuelci, Belgijci, Avstralci, Madžari, Perujci, Romuni, Irci, Grki, Kubanci, Makedonci, Kitajci, Italijani in Alžirci. Za zdaj ni informacij, da bi bili med žrtvami Slovenci.

Mednarodna skupnost je napad obsodila, ZDA pa so Španiji ponudile tudi pomoč.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.