Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
kardinal Daniel DiNardo (foto: CTV)
kardinal Daniel DiNardo

Kardinal DiNardo po nasilju v ZDA povabil k molitvi za mir in enotnosti

Svet | 17.08.2017, 13:22 Petra Stopar

Katoliška Cerkev v Združenih državah Amerike odkrito in globoko obžaluje sovražno vzdušje in nemir, ki sta se razvila iz zadnjih nasilnih protestov v zvezni državi Virginija. Škofje so obsodili vse vrste nasilja, rasizma in sovraštva, ki jih je bilo minuli konec tedna moč opaziti v mestu Charlottesville.

V Charlottesvillu je v soboto izbruhnilo nasilje med udeleženci vnaprej najavljenega shoda proti odstranitvi kipa generala konfederacije Roberta Leeja na eni strani in med njihovimi nasprotniki na drugi strani. Shod so za svoje cilje zlorabile rasistične in neonacistične skupine. Zatem je 20-letni udeleženec shoda z avtom zapeljal v množico podpornikov odstranitve kipa, pri čemer je umrla 32-letnica, 19 ljudi je bilo ranjenih.

Predsednik ameriške škofovske konference kardinal Daniel DiNardo je v pogovoru za Radio Vatikan pojasnil, da je že takoj po dogodkih podal izjavo, v kateri so škofje obsodili vsakršno nasilje in sovraštvo, saj da pomenita napad na enotnost naroda. »Gre za zelo veliko zlo. Hotel bi celo reči, da so s pomočjo nedopustnih nasilnih dejanj vzniknili glasovi rasizma, nadvlade bele rase, neonacizma in podobnih vrst zla. Mi pa želimo povzdigniti svoje glasove proti njim,« je dejal.

Ob tem je povabil k molitvi za 32-letno Heather Heyer in njeno družino ter vse druge prizadete. Prav tako pa je treba ukrepati na novo za mir in enotnost, meni kardinal: »Del problema je tudi, da zlo dobi oporo takrat, ko dobri ljudje ne rečejo ničesar. Zato je pomembno, da spregovorimo in ukrepamo skupaj.«

Oglasil se je tudi nadškof v Bostonu, kardinal Sean O’Malley, ki je povabil k solidarnosti in enotnosti, prav tako pa je odkrito obsodil »brezbožne nacistične ideje«. »Tisti, ki si prizadevajo obuditi novo obliko nacizma in skrajnega nacionalizma – tisti, ki blatijo Afro-Američane, zagovarjajo antisemitizem, omalovažujejo muslimane, grozijo z izgonom priseljencev na naših tleh – vsi ti glasovi sramotijo temeljna načela ameriške politične in ustavne tradicije,« je izjavil nadškof.

Oče ubite Heather, Mark Heyer, je medtem spomnil na Jezusove besede na križu: »Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.«

Viri: Vatican Radio, CNA, Boston Globe

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.