Petra StoparPetra Stopar
Morje (foto: ARO)
Morje

Zdravniki brez meja ustavili operacijo reševanja migrantov v Sredozemlju

Svet | 13.08.2017, 10:26 Andrej Šinko

Nevladna organizacija Zdravniki brez meja je zaenkrat ustavila akcijo iskanja in reševanja migrantov v Sredozemskem morju. Kot razlog so navedli grožnje libijske obalne straže, uperjene proti ladjam humanitarnih organizacij, ki bi se zadrževale v vodah pred libijsko obalo.

Libijska mornarica je napovedala vzpostavitev priobalnega območja iskanja in reševanja migrantov, namenjenih v Evropo. Kot so poudarili, nobena tuja ladja nima pravice vpluti na to območje brez dovoljenja libijskih oblasti.

»Začasno ustavljamo svoje aktivnosti, saj se nam zdi preteče obnašanje libijske obalne straže zelo resno ... Ne moremo ogrožati svojih kolegov,« je pojasnil predsednik italijanske veje organizacije Zdravniki brez meja Loris De Filippi. Ob tem je dodal, da libijska obalna straža zdaj zahteva, da se nevladne organizacije držijo na stotine kilometrov stran od libijske obale, medtem ko so doslej lahko iskale in reševale migrante tudi 11 navtičnih milj stran od kopnega. »Lani je obalna straža izstrelila 13 strelov proti naši ladji, in to v situaciji, ki je bila precej mirnejša od trenutne,« je še dejal De Filippi.

Dodatno skrb nevladnim organizacijam povzroča nova italijanska vojaška misija, ki libijski obalni straži nudi tehnično in logistično pomoč, kar naj bi pripomoglo k zmanjšanju števila migrantov, ki bi se čez Sredozemsko morje podali v Evropo. Zdravnike brez meja skrbi, da bo zaradi teh ukrepov še več migrantov utonilo v Sredozemskem morju, več pa bo tudi beguncev, ki bodo ostali ujeti v Libiji.

Več kot 600.000 migrantov je od leta 2014 iz Libije čez Sredozemsko morje prispelo v Italijo. Italijanska vlada se spopada z vse večjimi pritiski, da naj to pot zapre.

Zdravniki brez meja imajo v Sredozemlju eno ladjo, Vox Prudence, ki je trenutno zasidrana na Siciliji. Medtem ko bo ladja ostala v marini, pa bo en član organizacije še naprej prisoten na krovu reševalne ladje Aquarius skupine SOS Mediterranee, kjer bo skrbel za medicinsko oskrbo rešenih.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.