Ljubljana, nedelja, 22. julij 2018, 20:03

Japonski škofje: Miru se ne more zgraditi z vojaško močjo

Vojna, napad
Foto © Wikipedia

Na Japonskem se je ob spominu na žrtve prvega napada z jedrsko bombo na svetu tradicionalno začela pobuda Deset dni za mir. Gre za dogodek, ki ga japonski škofje organizirajo vsako leto med 6. in 15. avgustom v spomin na žrtve jedrskega napada na Hirošimo in Nagasaki. Škofje so k sodelovanju v letošnji pobudi povabili s pastirskim pismom, v katerem so poudarili, da se mir ne more zgraditi z vojaško močjo.

Japonski škofje v pismu poudarjajo podporo Cerkve do pravice do mirnega obstoja, ki ga zagotavlja japonska ustava, sprejeta pred 70 leti. Po poročanju Radia Vatikan opozarjajo, da se miru ne more graditi z vojaško močjo ter pozivajo vlado in ljudi, da naj udejanjajo iskren in dolgotrajen dialog, da bi ponovno vzpostavili mir v Aziji ter v svetu, ne da bi z vojsko odgovorili na grožnje sosednjih držav ali na terorizem.

Škofje opozarjajo tudi na problematičnost zakona, ki ga je pred kratkim sprejel parlament v Tokiu, ki določa kaznovanje zarote pri načrtovanju terorističnih in drugih kaznivih dejanj. Novo določilo pooblašča policijo, da aretira in nadzira vsakogar, ki bi ga sumili, da pripravlja zločin. Škofje poudarjajo, da takšen zakon uvaja nevarnost nadzorne družbe, ki omejuje pravice državljanov. Ob tem pa opozarjajo, da v preteklosti, ko je državna oblast kršila svobodo govora, misli in vere, je Japonska prišla do vojne. Škofje še menijo, da ima družba dolžnost, da potomcem zapusti okolje, v katerem bodo do največje mere spoštovane temeljne človekove pravice, vključno s svobodo vere in človeškim dostojanstvom, ne da bi prišli do vojne.

Japonski škofje so ob tem po poročanju Radia Vatikan opozorili še, da je terorizem pogost na različnih koncih sveta. Vendar pa zato, ker dajo države prednost lastnim interesom, obstaja zaskrbljenost, da ne sodelujejo pri razreševanju globalnih problemov, kot so naraščanje števila beguncev, trgovina z ljudmi, zlorabe in uničevanje stvarstva. To pa ima hude posledice za najšibkejše kategorije ljudi, kot so otroci, ženske in ostareli, še opozarjajo škofje, ki pozivajo tudi k molitvi in delovanju »za mirno in pravično družbo«.


Ne spreglejte: