Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Pogled v Ziljsko dolino (foto: Mohorjeva založba Celovec)
Pogled v Ziljsko dolino | (foto: Mohorjeva založba Celovec)

Popotnik po Zliji

Slovenci po svetu | 24.08.2017, 17:11 Matjaž Merljak

Zilja je zelo dobro raziskana dolina na avstrijskem Koroškem, kjer narečje in navade izginjajo. Etnološke, jezikovne in druge posebnost sta raziskovali Uši Serajnik in Polona Sketelj. Ujeli sta drobce preteklega in sodobnega načina življenja v dolini.

Njun Popotnik po Zilji je letos izšel pri Slovenskem narodopisnem inštitutu Urban Jarnik in Mohorjevi založbi. Knjigo je uredil Hanzi Filipič.

Uši Serajnik (1966) prihaja iz Reke pri Šentjakobu v Rožu, na Dunaju in v Ljubljani je študirala slovenščino in neevropsko etnologijo, raziskuje pri SNI Urban Jarnik, svojo 'neznano deželo' je odkrila na Zilji.

Polona Sketelj (1969) se je zapisala etnologiji, študirala v rodni Ljubljani. Med njena prehojena območja spada tudi južna Koroška. Dela in ustvarja v Slovenskem entografskem muzeju v Ljubljani.

Uši Serajnik in Polona Sketelj
Uši Serajnik in Polona Sketelj © Matjaž Merljak
Uši Serjanik je na predstavitvi Popotnika po Zilji, ki je bila na letošnjih Koroških kulturnih dnevih v Ljubljani, dejala, da se Zilja od Roža in Podjune precej razlikuje. Zagledamo jo, ko se spustimo proti Bistrici. Zanjo so značilno ravninski travniki, hiše v vaseh so mogočnejše in stojijo testno druga ob drugi.

Dolina ima svoje šege, svoj način petja, svoje narečje. Slovenščina je bila v zadnjem stoletju skoraj docela izrinjena iz javnega življenja. V skrajno do slovenskega jezika neprijaznem okolju so delovali tudi slovenski duhovniki.

Popotnik po Zilji
Popotnik po Zilji © Mohorjeva založba Celovec
'Popotnik' bo dobrodošel za tiste, ki radi potujejo in bogatijo svoje obzorje znanja. V njem so podatki o posameznih krajih, predvsem o kulturni dediščini - poslikavah in križevih potih v cerkvah ter rojstnih hišah znamenitih Ziljanov, ki so bili zelo dejavni tudi v Celovcu.

Popotnik je knjižni vodnik po Ziljski dolini, njeni slikoviti naravni ter raznoliki snovni in nesnovni kulturni dediščini. Popelje vas v dolino logov in planin, reke Zilje in njenih pritokov, spoznajte z njim moč in veličastnost ziljskih konjev, vasi in prebivalce, njihov iskrivi jezik, šege in navade, njihovo kulturno delovanje. Zaglejte se v senike in mogočne domačije, manjše kajže, župnijske in podružnične cerkve s slikovitimi poslikavami. Spoznajte tudi znane Ziljane, ki so zapustili neizbrisne sledi tako na Zilji kakor tudi v širšem slovenskem kulturnem prostoru.

Vsi, ki radi potujete in se potepate ter bogatite svoje obzorje znanja, boste s Popotnikom po Zilji odkrivali drobce preteklega in sodobnega načina življenja v krajih pod visokimi gorami, med zelenimi pašniki in v bližini reke, ki je dala dolini ime. Naj vas ta knjižni popotnik spremlja na poti odkrivanja čudovite in čarobne Ziljske doline. (iz predstavitve knjige)

 

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.