Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Predsednika države bomo volili 22. oktobra letos

Politika | 11.08.2017, 12:44 Andrej Šinko

Volitve predsednika države bodo 22. oktobra letos, je sporočil predsednik državnega zbora Milan Brglez. S podpisom akta je za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, določil 21. avgust. Glasovanje v morebitnem drugem krogu volitev pa se po zakonu opravi najpozneje 21 dni po prvem glasovanju. Inavguracija novega predsednika bo 22. decembra v državnem zboru.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je opoldne v Narodni galeriji podpisal odlok o razpisu volitev predsednika republike. Poleg dneva glasovanja je z njim določil dan razpisa volitev, ko bodo začeli teči roki za volilna opravila. Od 21. avgusta bo tako mogoče zbirati podpise v podporo kandidatom in vlagati kandidature. Ob tem je pojasnil, da je 22. oktober prvi primeren termin za datum volitev, saj se končajo vsa z referendumom povezana opravila.

Kako se lahko vloži kandidatura?

Kandidate za predsednika republike lahko predlagajo poslanci, politične stranke in volivci. Če se kandidat za predsedniško funkcijo poteguje s podporo poslancev, potrebuje deset njihovih podpisov, če na volitvah nastopi s podporo volivcev, pa najmanj 5000 podpisov volilnih upravičencev.

Politične stranke kandidate določijo po postopku, določenem z njihovimi pravili, kandidature pa mora s podpisi podpreti najmanj 3000 volivcev ali trije poslanci. Skupnega kandidata lahko predlaga tudi dvoje ali več političnih strank, vendar pa posamezna politična stranka lahko določi le enega kandidata.

Brglez: Potrebujemo poštenega in načelnega predednika oziroma predsednico

Brglez je v Narodni galeriji ob podpisu akta poudaril, da si želi načelnega in poštenega predsednika ali predsednico. »Slovenija potrebuje nekoga, ki se bo oglasil vedno, ko bo treba o perečih družbenih vprašanjih in dilemah zavzeti stališča. Predsednik republike je namreč vrhovna moralna in politična avtoriteta v državi, zato se mora in je prav, da svojo avtoriteto udejanja tudi s tem, da se opredeljuje do vseh dogajanj v naši državi in družbi,« je dejal. Kandidatom je zaželel smelosti in poguma, izvoljenemu na volitvah pa »veliko vladarske modrosti, v korist vseh nas in naše skupne domovine«. Brglez si želi tudi kampanje, ki bi v ospredje postavila funkcijo predsednika republike in njegova pooblastila.

Kdo je že napovedal boj za predsedniško mesto?

Aktualnemu predsedniku republike Borutu Pahorju se tako počasi izteka mandat, ki ga je nastopil 23. decembra 2012. Napovedal je, da se bo potegoval za nov mandat in čeprav pravi, da bo kandidiral kot neodvisni kandidat, je pričakovati, da ga bo podprla vsaj SD. Boj za predsedniški stolček je napovedala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, v drugih parlamentarnih strankah pa so glede kandidatur ali podpore kandidaturam še skrivnostni. Poleg omenjenih je kandidaturo do zdaj napovedalo več znanih in manj znanih obrazov, med drugim veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec ter aktualni kamniški župan Marjan Šarec.

Politika
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...