Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:30

Ljudmila Novak vstopa v predsedniško tekmo

Lojze Peterle, Jožef Horvat, Ljudmila Novak, Iva Dimic, foto © NSi; Lojze Peterle, Jožef Horvat, Ljudmila Novak, Iva Dimic
0:00
0:00
Ljudmila Novak
Foto © NSi

Predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak se je odločila: na letošnjih predsedniških volitvah bo kandidirala za predsednico države. Odločitev, ki jo je sporočila na novinarski konferenci ob današnji 17. obletnici stranke, je bila pričakovana, čeprav se je o njej ugibalo kar nekaj časa. Novakova je poudarila, da želi ljudem povrniti zaupanje v državo in povezati Slovenijo.

Ljudmila Novak bo na volitvah bo nastopila kot kandidatka stranke s podpisi poslancev. Pred novinarji je dejala: "Rojstni dan stranke je za nas praznični trenutek, zato prav danes napovedujem svojo predsedniško kandidaturo." Pripravljena je na zmago, čeprav se zaveda, da pred koncem tekme ni zmagovalca. Slovenija po njenih besedah potrebuje urejenost, varnost, pravičnost in ne sme biti država dvojnih meril. Tako si namerava sama kot predsednica prizadevati za državo, "v kateri bomo radi živeli, na katero bomo ponosni, ker bomo živeli dobro in varno". Po njeni oceni Slovenija potrebuje tudi več demokratičnosti, svobode, odprtosti, dialoga, predvsem pa medsebojnega spoštovanja, spravni proces mora temeljiti na resnici. Sama ostaja krščanska demokratka, a zna prisluhniti tudi drugače mislečim, zato želi kot predsednica upoštevati mnenja vseh in predvsem delati na povezovanju in tem, kar je dobrega za Slovenijo, je dejala. Njeno kandidaturo je podprl tudi evropski poslanec Lojze Peterle in dejal, da Slovenija premore malo politikov, ki znajo prisluhniti, zato je njene odločitve izjemno vesel.

Ljudmila Novak
Ljudmila Novak

Novakova je svojo politično pot začela leta 2000 z vstopom v NSi. Leto zatem je postala županja Moravč, na prvih evropskih volitvah leta 2004 pa je dobila svoj edini mandat evropske poslanke. Predsedovanje NSi je prevzela leta 2008, na njenem čelu pa je ostala vse do danes - nazadnje je dveletni mandat za vodenje stranke dobila na kongresu novembra lani.

V letošnji predsedniški tekmi je še precej neznank. Jasno je le, da bo SD podprla sedanjega predsednika Boruta Pahorja. Poleg njega so kandidature napovedali veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec, igralec in aktualni kamniški župan Marjan Šarec, pesnik Andrej Rozman - Roza, komik Žiga Papež - Papster, Damjan Murko, Dominik Kozarič, Jožef Jarh, Jordan Zahar, Ludvik Poljanec, Aleš I Cepič, Dušanka Janša in Martina Valenčič.


Ne spreglejte: