Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Andrej Šinko (foto: OA)
Andrej Šinko | (foto: OA)

Kako je mogoče premagati Boruta Pahorja?

Slovenija | 29.08.2017, 14:30 Andrej Šinko

Čez slaba dva meseca bomo volili predsednika države. Včeraj je kandidaturo tudi uradno napovedal aktualni predsednik republike Borut Pahor. V boj za ta stolček se podaja z enakim sloganom kot pred petimi leti: Skupaj! Meni namreč, da je glavna vloga predsednika države povezovanje ljudi. Pahor ima že nekaj izzivalcev, med njimi so tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, kamniški župan Marjan Šarec in veleposlanik v Skopju Milan Jazbec.

Še vedno pa svojih kandidatov niso predstavili v največji koalicijski in največji opozicijski stranki. Kandidata SMC in SDS naj bi bila sicer znana pravočasno, a njuna pozna predstavitev se lahko maščuje, saj bosta imela manj časa za neposredni stik z volivci, ki pa pomembno vpliva na pridobivanje podpore. Zagotovo pa tudi ni lahko najti kandidata, ki bi lahko suvereno premagal Pahorja, saj je slednji predsedniško funkcijo pametno izkoristil.

Zakaj je Pahor težko premagljiv kandidat!?

Kljub temu da kritiki Pahorju očitajo nedržavniško držo, da je v določenih trenutkih preveč zadržan z izjavami in da da več na zunanjost kot vsebino, je treba priznati, da je njegova kampanja, ki jo vodi praktično ves mandat in jo v zadnjih tednih še stopnjuje, naravnost odlična. Skupaj s svetovalci se je odločil za kampanjo med ljudmi. Čeprav ne gre za tipično kampanjo od vrat do vrat, je aktualni predsednik v stiku z volivci v največji možni meri. To potrjuje tudi njegova udeležba na številnih prireditvah, kjer nagovori zbrane, se z njimi pogovarja, fotografira in druži ob športnih ali drugih aktivnostih. In prav s takšnim pristopom, ko je predsednik države pripravljen osebno prisluhniti »navadnemu posamezniku«, se z njim podružiti, kupuje volivce. Pahor je v tem mandatu obiskal kar 840 prireditev po vsej Sloveniji, v predsedniški palači pa se je zvrstilo kar 11 tisoč ljudi.

Zelo pomemben element vsake kampanje je medijska podpora in te ima Pahor nadpovprečno veliko. Na eni strani izvira iz same funkcije predsednika republike, na drugi strani pa Pahor tudi sam uspešno ustvarja dogodke. Odličen primer tega je njegov pohod z Goričkega v Piran, ko je v več dneh prehodil vso Slovenijo, se srečeval z ljudmi in si tako v času kislih kumaric dnevno zagotavljal pojavnost v medijih, hkrati pa zbiral podporo med volivci. Ob vsem tem pa se uradna kampanja pred predsedniškimi volitvami sploh še ni začela.

Ne nepomembna sta tudi njegova osebnost in spretnost druženja s potencialnimi volivci. V stiku z njimi deluje iskren, odprt, povezovalen in celo zabaven. Prav tako je bil to tudi eden od elementov, ki mu je v drugem krogu pretekle predsedniške tekme prinesel zmago nad Danilom Türkom, ki je deloval popolnoma drugače, hladno in nedostopno.

Za Pahorja je zelo pomembno tudi to, da si v tekočem mandatu ni privoščil spodrsljajev, ki bi mu jih volivci zamerili. Zgodila se mu je »miška mala«, za kar se je človeško opravičil, nekaj težav je imel s predlogi kandidatov za določene funkcije, na koncu pa je bil uspešen s predlogom kandidatov za nove ustavne sodnike, ki so jih poslanci potrdili. To je bila izjemno zahtevna naloga, saj je bil potreben dogovor koalicijskih in opozicijskih strank, kar je v državnem zboru prava redkost.

Zaradi vsega omenjenega so izzivalci pred izjemno zahtevno nalogo, če želijo v boju za predsedniški stolček premagati Pahorja. Na eni strani bodo morali ponuditi nekaj drugačnega, na drugi strani pa bodo v določenih segmentih morali biti predsedniku zelo podobni oziroma boljši od njega. Vse to bodo morali skozi medije oziroma osebno najbolje predstaviti potencialnim volivcem.

Vsake volitve so svoj boj, ki ga je mogoče izgubiti, tako zgodba še zdaleč ni končana niti za Pahorja, ki bo verjetno nadaljeval v svojem slogu, med ljudmi. Na rezultat volitev bo vplivalo več stvari, med drugim: koliko kandidatov bo uspešnih pri vložitvi kandidature, kakšna kandidata bosta predstavili SMC in SDS, kako uspešno se bodo posamezni kandidati promovirali in kako se bodo odrezali na soočenjih. Ker so volitve boj za oblast, ki ga bijejo politiki, ki se poslužujejo različnih strategij, ne gre izključiti tudi manj predvidljivih dogodkov, morebiti izbruha kakšne afere, ki bi lahko pomembno vplivala na končni rezultat volitev. V morebitnem drugem krogu pa bo za oba kandidata pomembna čim širša strankarska podpora.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.