Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Evtanazija (foto: Radio Vatikan)
Evtanazija

Papež belgijsko redovno skupnost poziva, naj preneha izvajati evtanazijo v svojih bolnišnicah

Svet | 11.08.2017, 10:26 Marta Jerebič

Papež Frančišek je belgijsko moško redovno skupnost, ki skrbi za bolnike in prizadete, pozval, naj preneha nuditi možnost evtanazije na svojih psihiatričnih klinikah. Kongregacija Bratov ljubezni, ki jo je leta 1899 ustanovil belgijski duhovnik, je maja letos napovedala, da bo zdravnikom dovolila izvajati evtanazijo v svojih 15-ih psihiatričnih bolnišnicah v Belgiji. Vrhovni predstojnik reda se s tem ne strinja, a očitno je moral za pomoč zaprositi tudi papeža. Če se do konca avgusta ne bodo odpovedali izvajanju evtanazije, bodo sledili ukrepi po zakoniku cerkvenega prava, lahko tudi izobčenje.

Nizozemska, Luksemburg in Belgija so države, kjer zdravniki pod določenimi kriteriji lahko zakonito nudijo pomoč pri umiranju duševnim bolnikom, ki izrazijo to zahtevo.

Predstojnik reda Bratov ljubezni v Belgiji, Raf De Ryke je pojasnil, da bi evtanazijo izvajali samo, ko ne bi bilo razumnega alternativnega zdravljenja, vsako zahtevo pa bi obravnavali z najvišjo mero previdnosti. V sporočilu je še zapisal, da spoštujejo svobodo zdravnikov, ali bodo izvedli evtanazijo ali ne, saj je ta svoboda zagotovljena z zakonom.

Generalna hiša Bratov ljubezni, s sedežem v Rimu, je že maja objavila izjavo, v kateri poudarja, da evtanazija nasprotuje temeljnim načelom Katoliške Cerkve.

Po besedah vrhovnega predstojnika, Reneja Stockama se je prvič zgodilo, da je neka krščanska organizacija zatrdila, da je evtanazija običajna zdravniška praksa, ki spada pod terapevtsko svobodo zdravnika. To je škandal in nesprejemljivo, je zapisal Stockman in priznal, da je doživljal pritiske belgijskega reda glede evtanazije, a dodal, da to ne pomeni, da se morajo predati. Kot je še zapisal, sekularizacija uničuje red v Belgiji.

Vrhovni predstojnik reda je tako v preteklih mesecih zahteval jasno stališče belgijskih škofov in informiral Sveti sedež, ki je sprožil preiskavo. Sedaj pa zahteva, da prenehajo izvajati evtanazijo, prihaja tudi neposredno od papeža Frančiška, prek vatikanske Kongregacije za redovnike.

Kot še poroča Radio Vatikan, ima večina pacientov, ki zaprosi za evtanazijo v Belgiji, raka ali degenerativno bolezen, duševni bolniki pa predstavljajo le 3 odstotke od približno 4000 evtanazij letno. Se pa število evtanazij v Belgiji vsako leto povečuje. Od leta 2014 je namreč omogočena tudi neozdravljivo bolnim otrokom.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...