Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:40

Božje odpuščanje je vir krščanskega upanja

Papež Frančišek
Foto © Radio Vatikan

"Kdo je ta, ki celó grehe odpušča?"

Papež Frančišek je pri tokratni splošni avdienci v dvorani Pavla VI. spregovoril o Božjem odpuščanju, o Božjem usmiljenju kot viru krščanskega upanja. Po molitvi, blagoslovu in pozdravih v različnih jezikih je spomnil še na nedeljski pokol v cerkvi Nigeriji in zadnje nasilje v Srednjeafriški republiki. Papež upa, da bodo prenehale vse oblike nasilja in sovraštva, še zlasti v svetiščih, kjer se verniki zbirajo k molitvi.

Papež Frančišek se je pri tokratni katehezi oprl na odlomek iz Lukovega evangelija o Jezusu in grešnici, ki mu je v farizejevi hiši mazilila noge z dišečim oljem. Opozoril je na začudenje navzočih: »Kdo je ta, ki celó grehe odpušča?« Ko Jezus odpusti javni grešnici, povzroči zgražanje navzočih, saj je s tem prekršil splošno sprejeta pravila tistega časa. Namesto, da bi zavračal grešnike, Jezus sprejema zavržene in tiste, ki se jih vsi izogibajo. V globokem sočutju, ki ga jim izkaže, se razodeva Božje usmiljeno srce. Ta presenetljiv odnos do tistih, ki so se znašli v brezishodnem položaju, celo do tistih, ki so veliko grešili, daje krščanstvu pečat usmiljenja in zanesljivo podlago za naše upanje.

Vsi, ki smo izkusili in doživeli Božje odpuščanje, ne bi smeli pozabiti, da ima to usmiljenje visoko ceno: Kristusovo smrt na križu. Naš Odrešenik ni umrl, ker je ozdravljal grešnike, ampak ker je storil, kar lahko stori le Bog: odpuščal je grehe. To dejanje Božjega usmiljenja prenavlja tudi nas in utrjuje naše upanje. Gospod, ki nikogar ne zavrže, nam naklanja to milost, da smemo to njegovo usmiljenje oznanjati svetu, je dejal papež.


Ne spreglejte: