Petra StoparPetra Stopar

Kovačič znova na ustavno sodišče

Slovenija | 08.08.2017, 15:05

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič se bo na ustavno sodišče pritožil še zaradi sklepa vlade o dodelitvi 97 tisoč evrov za kampanjo. Prepričan je, da sklep nasprotnike zakona postavlja v neenak položaj, zato predlaga dodelitev enake vsote nasprotnikom zakona ali delitev sredstev med obe strani. Predlaga, da sklep vlade razveljavi in ugotovi, da je zakon o volilni in referendumski kampanji zaradi kršitev neskladen z ustavo. Glede na tematiko ustavnemu sodišču predlaga, da zadevo obravnava absolutno prednostno.

Vlada sicer z omenjenim sklepom dodeljuje 97 tisoč evrov iz proračunske rezerve za potrebe vladne strani v referendumu, ustavno sodišče pa bi moralo po mnenju Kovačiča vladi naložiti, da sklep odpravi in sprejme novega, ki bo glede porabe proračunskih sredstev postavil zagovornike referenduma in zagovornike vlade v enak položaj.

To po mnenju Kovačiča pomeni ali dodelitev enakih sredstev društvu Davkoplačevalci se ne damo ali pa delitev določenih sredstev na polovico.

Kot je izpostavil v pobudi, tudi mednarodno pravo, h kateremu se je zavezala tudi Slovenija in je del našega ustavnega sistema, zahteva, da je referendumska kampanja obeh strani enakovredna.

"Medtem ko demokratične države iščejo poti za širitev vpliva državljanov tudi tako, da zagotavljajo enako možnosti za večjo udeležbo na referendumu in široko informiranost o stališčih obeh strani, se pri nas odvija obraten proces," je prepričan Kovačič. Kot je poudaril, gre za proces diskriminacije davkoplačevalcev, ki so z 48.222 podpisi zahtevali referendum.

Kovačič sicer ustavnemu sodišču med drugim predlaga, da razveljavi sklep vlade in ugotovi, da je zakon o volilni in referendumski kampanji zaradi kršitev neskladen z ustavo. Meni, da bi moralo sodišče razveljaviti del zakona, ki omogoča, da je vlada organizator kampanje.

Vili Kovačič bo eden od gostov jutrišnje oddaje Pogovor o. Med 17. in 18. uro boste v njej s svojimi vprašanji lahko sodelovali tudi poslušalke in poslušalci.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.