Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Pakistanska Komisija pravičnost in mir obsodila ponedeljkov teroristični napad

Svet | 26.07.2017, 14:12 Marjana Debevec

Pakistanska komisija Pravičnost in mir je obsodila ponedeljkov teroristični napad v krščanski četrti mesta Lahore, v katerem je življenje izgubilo 26 ljudi. Napad je izvedel fant, star med 16 in 18 let, ki so ga v svoje vrste pritegnili talibani.

Skrajne skupine zlorabljajo naše mlade, da sejejo uničenje, so zapisali na pakistanski Komisiji pravičnost in mir in dodali: »Kljub političnim, verskim in kulturnim razlikam moramo združiti moči in rešiti naše otroke pred tem demonom«. Napad je namreč izvedel mlad fant, podobno kot se je že dogajalo v prejšnjih mesecih.

Komisija zato poziva, da je treba krivce pripeljati na sodišče, poiskati vir vzrokov za nestrpnost, obenem pa zagotoviti varnost vseh prebivalcev.

Učitelj in pisatelj Hamza Arshad je za Asia News dejal, da je terorizem ideologija, ki je ne moremo izkoreniniti tako, da zajamemo osumljence. Izkušnja nas namreč uči, da umor sto ali tudi tisoč ljudi zanje ne bo dovolj. Gre namreč za ideologijo, ki prodira globoko v našo družbo.

Podobnega mnenja je tudi odgovorni za Bližnji vzhod v Gibanju fokolarov Philippe Ehrenzeller, ki je za naš radio dejal: »Mislim, da Islamske države ne moremo gledati toliko kot neko vojsko mladih džihadistov, ki prihajajo iz arabskih držav, Čečenije, Evrope, držav nekdanje Sovjetske zveze, ampak je to bolj ideologija, ki se širi po družbenih omrežjih in prav v tem vidim nevarnost. Mislim, da ne gre za neko veliko vojsko, ampak predvsem za ideologijo, kateri podležejo številni mladi«, je še povedal Ehrenzeller in dodal, da omenjena ideologija ne predstavlja resničnega islama.

Po Arhadovih besedah pa je namen teroristov predvsem v tem, da nas poskusijo prestrašiti in prepričati v svetovno sveto vojno.

Povejmo še to, da so v torek po vseh cerkvah v Pakistanu pripravili molitve za žrtve atentata, med katerimi je bilo tudi devet policistov. Policija je medtem poostrila varnostne ukrepe, še posebej po krščanskih cerkvah in drugih stavbah.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.