Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

V Kongu ugrabljena duhovnika, tamkajšnji škofje pozivajo k njuni osvoboditvi

Svet | 19.07.2017, 00:15

Na vzhodu Konga so neznanci ugrabili duhovnika. Upravitelja župnije na meji z Ugando in Ruando ter njegovega kaplana so odpeljali kot talca, potem ko so izpraznili župnijske stavbe. Zelo verjetno sta v rokah ene od številnih milic, ki delujejo na območju. Škofovska konferenca Konga je varnostne sile v državi pozvala, naj stori vse za njuno osvoboditev.

Razmere v Kongu so precej zapletene, v tej luči je po besedah misijonarja, patra Lorisa Cattaija, ki je tam deloval več let, treba razumeti tudi zadnjo ugrabitev duhovnikov na vzhodu države. Po njegovem je povezana z ropom ali zahtevo po odkupnini. Kot je pojasnil za Radio Vatikan, v nevarnosti niso le duhovniki ter redovniki in redovnice, ampak predvsem civilno prebivalstvo. "Ugrabitve so zelo pogoste. Gre za področja, ki so zelo bogata z minerali. Vsaka oborožena skupina želi imeti nadzor nad delom kakšnega področja. Politiki uporabljajo milice, da bi povečali vpliv na prebivalce. Poleg tega potekajo spopadi teh oboroženih skupin z vojsko. Dinamika je zelo zapletena, povzroča strah, prebivalci so prisiljeni zapustiti svoja polja, kar povzroča ekonomsko krizo."

Pater Cattai je za Radio Vatikan orisal pomen delovanja duhovnikov ter redovnikov in redovnic v Kongu. "Cerkev je ustanova, ki je najbolj prisotna med prebivalstvom. Kadar je torej prizadeta Cerkev, se ljudje čutijo šibkejši. Napasti duhovnika, cerkveno ustanovo, pomeni napasti prav to, v kar ljudje najbolj zaupajo."

V Kongu bodo prihodnje leto volitve. Tudi zato obstaja nevarnost, da se bo nasilje v državi še povečalo.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.