Petra StoparPetra Stopar

Plenković: Mednarodna pomoč pri gašenju požarov pri Splitu ni bila potrebna

Svet | 18.07.2017, 12:09 Andrej Šinko

Hrvaški premier Andrej Plenković je ob prihodu v Split obiskal območja, ki jih je prizadelo več velikih požarov. Ocenil je, da so pristojne državne, županijske in mestne službe uspešno medsebojno sodelovale. Kot je dodal, so kljub dramatičnem požaru, ki je ogrožal Split, ocenili, da ni bilo potrebe, da bi za pomoč zaprosili druge države.

Plenković je stopil pred novinarje po seji kriznega štaba v Splitu in se je najprej zahvalil gasilcem, vojakom, policistom, reševalcem in vsem državljanom, ki so sodelovali pri gašenju požarov na območju splitsko-dalmatinske županije. V zadnjih dneh so na tem območju zabeležili 14 požarov. Največji je zajel 14 kilometrov dolgo in štiri kilometre široko območje.

Hrvaški premier je še potrdil, da je večina požarov pri Splitu pod nadzorom, tudi zaradi vetra, ki se je umiril, tako da so lahko posredovala letala za gašenje. V dopoldanskih urah se je s požari spopadlo približno 700 gasilcev in vojakov, ki so imeli na voljo 159 gasilskih vozil.

»Verjamem, da bomo iz tega požara, ki se je razširil do Splita, dobili določene izkušnje in izboljšali mehanizme koordinacije pristojnih služb,« je še izjavil Plenković.

Prebivalstvo kritično, da so oblasti ukrepale prepočasi

Zavrnil je kritike prebivalstva z ogroženih območij, da se v primeru požarov v okolici Splita javni sistem protipožarne zaščite ni dobro odrezal ter da ni bilo pravočasne pomoči pristojnih javnih služb. Zaradi tega so se morali državljani sami organizirati pri reševanju svojih stanovanjskih in drugih objektov. Pozdravil je samoorganiziranje državljanov in dejal, da je pri tem pomembna koordinacija s tistimi, ki vodijo celotno gasilsko operacijo.

Potrdil je, da je v požarih zgorelo več hiš in gospodarskih objektov ter napovedal, da bo vlada poskusila zagotoviti proračunska sredstva, da bi nadomestila škodo. Omenil je tudi, da je o vzrokih požarov še prezgodaj govoriti, ker policisti še zmeraj ne morejo opraviti celovite preiskave.

Na novinarsko vprašanje, zakaj vlada ni sprejela ponujene mednarodne pomoči pri gašenju požarov, je odgovoril, da so gasilci ocenili, da to ni bilo potrebno. Med drugimi je pomoč Hrvaški ponudila tudi Slovenija.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je napovedala, da bo skrajšala svoj današnji obisk v Salzburgu, kjer se udeležuje rednega letnega srečanja trilaterale s kolegoma iz Avstrije in Slovenije, Alexandrom Van der Bellenom in Borutom Pahorjem. Napovedala, da se bo nemudoma po skupni tiskovni konferenci odpravila v Split.

Medtem so iz splitske nujne medicinske pomoči sporočili, da je bilo v požarih med Omišem in Splitom lažje poškodovanih 80 oseb, večinoma gasilcev. Predvsem je šlo za posledice vdihovanja dima ter lažje opekline rok in nog.

V splitski dvorani Spaladium Arena so organizirali namestitev v primeru evakuacije zaradi požarov. Za pomoč je zaprosilo enajst oseb, med njimi osem tujih državljanov, so še povedali.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.