Petra StoparPetra Stopar

Bruselj in London: Za napredek pogajanj o brexitu nujna opredelitev stališč

Svet | 17.07.2017, 13:37

Evropska unija in Velika Britanija sta vstopili v drugi krog pogajanj o brexitu. Začeli sta resne vsebinske pogovore o treh prednostnih temah: pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku. Strani poudarjata, da je za napredek nujno opredeliti stališča.

"Zdaj se bomo poglobili v srce zadeve. Preučiti in primerjati moramo posamezna stališča, da bomo dosegli dober napredek," je pred začetkom drugega kroga pogajanj o brexitu poudaril glavni pogajalec Evropske unije Michel Barnier. Podobno je bilo sporočilo britanskega ministra za brexit Davida Davisa. "Opredeliti moramo razlike, da se bomo lahko spopadli z njimi, prav tako moramo opredeliti stične točke, da jih bomo lahko utrdili. Napočil je čas, da začnemo delati in si prizadevamo za uspešna pogajanja," je bil jasen glavni pogajalec Londona. Nedaleč stran od sedeža Evropske komisije v Bruslju, kjer potekajo pogajanja, je brexit komentiral tudi vodja britanske diplomacije Boris Johnson, ki je prišel na zasedanje zunanjih ministrov povezave. "Britanska vlada je dala na mizo zelo pošten in resen predlog za ureditev pravic državljanov Evropske unije na Otoku," je menil, Kot je dodal, upa, da bo obravnavana, kot si zasluži.

O pravicah državljanov in finančni poravnavi se pogovarjajo posebne delovne skupine, namestnika Barnierja in Davisa medtem bdita nad političnim dialogom o vprašanju Severne Irske. Glavna pogajalca bosta v stiku ves teden, v četrtek bosta pregledala napredek, nato bosta predvidoma imela tudi novinarsko konferenco.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.