Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Bazen na Slovenski Pristavi pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Bazen na Slovenski Pristavi pri Clevelandu

Poletje v Clevelandu

Slovenci po svetu | 16.07.2017, 18:04 Matjaž Merljak

Rojaki v Clevelandu se v poletnem času srečujejo na piknikih. Nedavno so imeli v gosteh ansambel Snežnik, ki je zaigral tudi v Slovenskem narodnem domu. Lepa so tudi druženja na Slovenski pristavi.

Kot sem že poročal, so rojaki, primorski rojaki združeni v svoj klub, pripravili druženje na Slovenski pristavi v soboto, 1. julija. Piknik se je odvijal s praznovanjem 40-letnice tega društva. Da je bilo vse še toliko bolj praznično in veselo, so povabili v goste - glasbenike iz Slovenije, ansambel Snežnik. Lepo sobotno srečanje je privabilo lepo število ljudi, ki so se zabavali ob prijetni glasbi gostov in seveda tudi so užili okusno večerjo z vampi ali golažem.

Ansambel Snežnik je tudi naslednjo sredo, 5. julija, gostoval kot gost Slovenskega narodnega doma na St. Clair Aveniji, ki je obenem tudi največji in najlepši naš dom v Ameriki. Bila je to prava vrtna veselica v mestu samem, saj je ansambel igral zunaj na vrtu pod zvezdami. Tudi je bila udeležba kar velika, saj veselice v mestu samem že dolgo nismo bili priča. Ansambel Snežnik je pa naslednji vikend odpotoval v Pensilvanijo, kjer je nastopil na tridnevnem Slovenskem festivalu, ki ga že dolgo vrsto let pripravlja SNPJ na svojem obširnem letovišču. Je to obsežni kraj z lepo alpsko dvorano, paviljonom in hišicami, katere se da najeti za vikend ali dalj časa.

V Clevelandu oziroma v bližini ima SNPJ takozvano letoviško farmo, kjer se skoraj vsako nedeljo odvijajo pikniki in v nedeljo, 2. julija, so gostili nove, mlade glasbenike, ki igrajo na ameriško–slovenski način. Tudi tu se ohranja slovenska zavest, le da se tu poredko še sliši slovenska beseda. Na tej takozvani farmi se družijo rojaki prejšnjih rodov, a še vedno cenijo narod, kateremu pripadajo. Vsa jim čast za vztrajnost, ko ohranjajo slovensko zavest skozi generacije.

Misijonski pikinik na Slovenski Pristavi 2010
Misijonski pikinik na Slovenski Pristavi © Tone Ovsenik

Nedelja, 9. julija, je pa spet videla lepo udeležbo piknika Misijonske znamkarske akcije. Udeležba bi bila mogoče še bolj številčna, a je bilo lepo število rojakov na obisku domovine, kot recimo mladina Slovenske šole Marije Vnebovzete in njihove družine in prijatelji. Prostovoljci akcije so znova organizirali piknik v pomoč slovenskim misijonarjem, ki so razpršeni po svetu in nudijo oporo revnim ljudem in istočasno so nosilci vesele novice ljudem v zakotnih krajih. Kot se je pohvalila Julka Zalar, glavna kuharica, so vse razprodali in to priča, da je bil piknik uspešen. K uspehu so tudi pripomogli glasbeniki ansambla Veseli godci z prijatelji. Člani Akcije so pa zopet nabrali nekaj sredstev in tako bodo še naprej lahko pomagali misijonom.

Novi škof Perez
Novi škof Perez © nadškofija Cleveland
Danes pa zna biti spet uspešen dan za župnijo svetega Vida, ko vabi na svoj vsakoletni piknik in to spet na Slovenski pristavi. Pred leti je župnija kot vsaka v mestu, organizirala takozvani karneval kar na svojih prostorih okrog župnije, a časi, kakršni so, to ni več priporočljivo. Zaradi varnosti kot vse povečini druge župnije, so že pred leti prenesli to zabavo izven mesta na Slovensko pristavo. Tu se brez skrbi odvija zabava nemoteno v lepi zeleni naravi, ki nam jo nudi ta letoviški prostor z lepim paviljonom za plesno zabavo, ohlajeno dvorano, igriščem za otroke in seveda lepim novim bazenom. Piknik se bo kot vedno začel s sveto mašo opoldne, ki jo bo daroval župnik Jože Božnar. Po maši bo na voljo kosilo in popoldne bodo v kuhinji na voljo tudi klobase, hamburgerji in vsakovrstne osvežitve. Za plesno zabavo bo poskrbel Bobby Kravos in njegovi fantje. Za otroke pripravijo igrice in druge aktivnosti. Izvedli bodo tudi kitajsko žrebanje ročnih del in seveda glavno žrebanje pred koncem dneva.

Pretekli torek, 11. julija, je pa naša clevelandska škofija uradno dobila novega škofa. Imeli smo začasnega, odkar se je prejšnji škof Lennon zgodaj upokojil zaradi zdravstvenih razlogov. Novi škof Nelson Perez prihaja iz New Yorka. Je sicer kubanskega porekla. Njegovi starši prihajajo iz Kube, a sam je bil rojen na tem ozemlju. Kot je sam rekel v intervjuju, je po značaju podoben svetemu očetu Frančišku. Formalno ustoličenje v katedrali sv. Janeza Evangelista v mestu bo 5. septembra.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.