Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Predsednik Slovenskega Panevropskega gibanja Cerarju svetuje odstop s položaja

Slovenija | 28.07.2017, 12:18

V Slovenskem Panevropskem gibanju vztrajajo pri svoji zahtevi, naj vlada razgrne arbitražno dokumentacijo, saj ima javnost pravico spoznati temelje za razsodbo arbitražnega sodišča o meji med našo državo in Hrvaško. Predsednik tega društva Laris Gaiser se je tokrat obrnil kar na premierja Mira Cerarja, saj meni, da bi nam vpogled v papirje, s katerimi smo nastopili v Haagu, in razprava, ki bi sledila, pomagala vstopiti v novo zgodovinsko obdobje. Gaiser je Cerarja tudi pozval k odstopu, saj bi tako prekrižal načrte ministroma Karlu Erjavcu in Dejanu Židanu, ki vodita koalicijski stranki DeSUS in SD ter s svojimi zadnjimi potezami predvsem nabirata politične točke za prihodnje parlamentarne volitve.

Gaiser je v odprtem pismu Cerarja opozoril, da je Slovenija ostala brez učinkovite zunanje politike in brez zaveznic. Da je popolnoma osamljena in brez identitete v mednarodnem prostoru po njegovih besedah ugotavljajo tudi priznane tuje raziskovalne ustanove. Krivdo za to Gaiser med drugim pripisuje aktualnemu vodji naše diplomacije, ki nima, tako Gaiser, ne vizije ne znanja. Kot je poudaril, se to še posebej kaže po arbitražni razsodbi o meji z južno sosedo, ko naš minister za zunanje zadeve zavzema stališča, ki škodijo državnemu interesu, z zaostrovanjem retorike pa povzroča dodatno napetost ter ne izboljšuje naših nadaljnjih pogajalskih izhodišč in ne pomaga pri implementaciji odločitve iz Haaga. Gaiser je prepričan, da Erjavca ne žene državotvorna filozofija, ampak le egoistični občutek za preživetje.

Podobno je po njegovem z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kot je pojasnil Gaiser, so zaradi neodgovornosti in nesposobnosti Židana in njegovih sodelavcev naši kmetje danes znova izigrani, naša prehrambna industrija trpi veliko škodo, prav tako je načeta podoba naše države. Pri tem se je oprl na zgodbo o zaščiti terana, v kateri so vse države Evropske unije obrnile hrbet Sloveniji. Tudi Židan, tako Gaiser, zaradi nabiranja notranjepolitičnih točk zdaj zavzema bojevito retoriko proti Evropski komisiji in jo želi tožiti.

Gaiser je poudaril, da bo ohranjanje te vlade pri življenju le omogočilo Erjavcu in Židanu ter njunima strankama, da ob primernem trenutku sprožijo krizo. Kot še ugotavlja Gaiser, se je misija Cerarjeve ekipe izkazala le za projekt preživetja določenega paradržavnega sistema, ki ne zna pozitivno oblikovati prihodnosti, ampak le varuje lastne privilegije v sedanjosti. Premierju je svetoval, naj to preseka in vrne mandat, saj bo s tem med drugim v slovenski politični prostor prinesel spremembo političnega diskurza.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.