Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Lavre: Prilivi v slovenskem zdravstvenem sistemu so premajhni

Slovenija | 18.07.2017, 20:39

Ob razgrnitvi poslovanja javnih zdravstvenih zavodov so v oči zbodle rdeče številke nekaterih bolnišnic, med njimi ljubljanskega in mariborskega kliničnega centra ter Bolnišnice Topolšica. Omenjene se v zadnjem času soočajo tudi z nekaterimi ostalimi težavami. Ali so tamkajšnje razmere pokazatelj vsega, kar je v našem zdravstvenem sistemu narobe, smo vprašali vršilca dolžnosti direktorja slovenjgraške bolnišnice Janeza Lavreta.

"V slovenskem zdravstvenem sistemu primanjkuje denarja. Prilivi so premajhni. Bližnje razvite evropske države so to spoznale že pred desetimi leti ter spremenile in dovolile konkurenco na področju zdravstvenega zavarovanja. Ker nekaterim to politično ni všečno, se to pri nas ni zgodilo. Tudi ko je nastajala koalicijska pogodba na področju zdravstva so tisti, ki ga dobro poznajo in so sodelovali, ugotovili, da so pogajanja potekala s figo v žepu in da se ne bo spremenilo nič. Nenazadnje to vidimo ob pripravi določenih zakonskih sprememb na področju zdravstvenega sistema, ko koalicijski partnerji zahtevajo nenormalno veliko dopolnil," je poudaril Lavre. Vprašal se je, če je dobro pripravljena sama osnova, še posebej, ker stroka pri tem po njegovi oceni ne sodeluje v zadostni meri. "Potem je uspeh kilav oziroma takšen, kot je," je ocenil Lavre. Dobro se mu zdi, da še ohranjamo javni zdravstveni sistem, a pri tem se je treba po njegovem ozreti tudi na ceno.

Lavre se je na Koroško iz štajerske prestolnice, kjer je leto dni kot vršilec dolžnosti vodil mariborski klinični center, vrnil junija. V pogovoru za naš radio je opredelil ključne težave druge največje bolnišnice v državi, s katerimi se je spopadal, a jih ni uspel ukrotiti. Prav tako nam je zaupal, kakšni izzivi so ga pričakali v Slovenj Gradcu. Ob številnih izjavah o pritiskih, lobijih in korupciji v zdravstvu, ki ne potihnejo, smo ga vprašali tudi, kako jih občuti in kako se spopada z njimi. "Do korupcije moraš imeti ničelno toleranco. Kljub temu, da se o njej zadnje čase veliko govori, še vedno lahko prideš v stik z njo, a moraš biti pri ukrepanju previden. Sam imam ničelno toleranco do tega. Ko ocenim, da sistem ne bo reagiral, kot bi moral, se vprašam, ali je vredno ukrepati in na kakšen način. Vsekakor velja, da je treba zavrniti nespodobna povabila, če so posredi grožnje, je treba obvestiti organe pregona," je odgovoril Lavre.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.