Petra StoparPetra Stopar
Charlie (foto: Splet)
Charlie

Charliejeva zgodba navdihuje boj mnogih za svetost človeškega življenja

Svet | 04.08.2017, 04:30

4. avgusta lani se je rodil Charlie Gard, deček iz Velike Britanije, katerega zgodba je ganila ves svet. Potem ko so po nekaj tednih življenja pri njem ugotovili redko genetsko bolezen, sta namreč njegova mama in oče začela pravno bitko za ustrezno zdravljenje. Končala sta jo pred dobrim tednom dni, ko je postalo jasno, da je prepozno za terapijo, s katero je želel poskusiti nevrolog v ZDA. Namesto praznovanja Charliejevega prvega rojstnega dne sta morala načrtovati njegov pogreb, saj se je prejšnji petek poslovil. V tednu pred smrtjo je bil krščen.

Connie Yates in Chris Gard sta svojega sinka zaupala ljubečim Gospodovim rokam. Že pred časom sta objavila Charliejevo fotografijo, na kateri drži svetinjico svetega Jude Tadeja, ki je priprošnjik v stiskah in brezupnih zadevah.

Njuna prizadevanja za starševske pravice in pravico posameznika do življenja so se dotaknila mnogih src, številni so ju spremljali v molitvi, javno so ju podprli tudi nekateri predstavniki mednarodnega političnega in verskega življenja. Poročali smo že, da je papež Frančišek, ki je pozorno spremljal Charliejevo zgodbo, ob njegovi smrti zapisal, da ga izroča Očetu ter moli za starše in vse, ki so ga imeli radi. Molitev krajevne Cerkve je zagotovil tudi predsednik Škofovske konference Anglije in Walesa, kardinal Vincent Nichols. Da so v teh težkih trenutkih njene misli z mamo in očetom, je sporočila britanska premierka Theresa May, sožalje jima je prek družbenega omrežja Twitter izrekel podpredsednik ZDA Mike Pence. Kot je znano, je družini svojo pomoč že prej ponudil predsednik svetovne velesile Donald Trump.

Oglasili so se tudi mnogi, ki si prizadevajo za spoštovanje dostojanstva vsakega človeškega bitja. "Charliejeva zgodba nas vabi k širjenju kulture spremljanja. Upam tudi, da bo našo družbo spodbudila k izreku trojnega ne: ne evtanaziji, ne zapuščenosti in ne terapevtski zagrizenosti. Obenem poziva k trojnemu da: da spremljanju, da razvoju znanosti in da zdravljenju bolečine, da bi bili ljudje v teh težkih trenutkih razumljeni v svojih stiskah in potrebah," je poudaril predsednik Papeške akademije za življenje Vincenzo Paglia. Predstavniki pobude Shod za življenje v ZDA so zapisali, da bo Charlie še naprej navdihoval boj mnogih za svetost vsakega človeškega življenja. Da bo njegova dediščina gradila kulturo življenja, so prepričani v organizaciji Američani, združeni za življenje. V Katoliškem združenju so dodali, da je mednarodni odziv na stisko tega dečka lep dokaz, da je vrednost enega človeškega življenja nenadomestljiva.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.