Ljubljana, nedelja, 22. julij 2018, 20:09

Nedeljska sveta maša v poletnih mesecih je darilo in priložnost

Svete Višarje
Foto © Matjaž Merljak

Čas počitnic in dopustov je namenjen radosti, veselju, sprostitvi in razbremenitvi. A njegov pomemben spremljevalec je tudi duševni mir. Prinašata ga vsakdanje srečanje z Bogom v molitvi in tudi nedeljska sveta maša. Kot je za naš radio poudaril moralni teolog pater Tadej Strehovec, za kristjana nedeljska sveta maša - tudi v poletnih mesecih - ni le dolžnost, ampak darilo.

Pater Strehovec je spomnil, da kristjani nismo kristjani le takrat, ko delamo, ampak tudi takrat, ko smo na počitnicah in dopustu. "Poletni meseci so za nas, kristjane, priložnost, da obiščemo tudi krščanske kraje, da v krajih, v katere pridemo, obiščemo lokalno cerkev ter spoznamo tamkajšnjo zgodovino, kulturo in tamkajšnje ljudi ter ob tem izkusimo univerzalnost naše Cerkve."

Vprašanje, kako naj preživimo nedeljo, ko smo na poti, tako pater Strehovec razume tudi v okviru katoliškega turizma. "Ko gre človek v tujino, se ne more načuditi, kako ljudje različnih kultur, različnih barv, ras v nedeljo premišljujemo o istih besedah, se pri svetih mašah na isti način srečujemo z Bogom." Po besedah patra Strehovca gre za veliko bogastvo naše Cerkve. "Jezus pravi: Pojdite po vsem svetu, ponesite evangelij! Kje vse danes ljudje živijo vero! To je nekaj fascinantnega in zelo lepega."

Pater Strehovec je spodbudil vse, naj se v poletnih mesecih obogatimo z obiskom svete maše. Če v nedeljo to zaradi kakršnegakoli razloga res ni mogoče, naj se vsaj pomudimo v kakšni cerkvi in gremo k maši kakšen drug dan.


Ne spreglejte: