Petra StoparPetra Stopar

»Vsi smo Krištofi, vsi smo nosilci Kristusa«

Cerkev na Slovenskem | 24.07.2017, 11:12 Marta Jerebič

Za varnost v prometu in na vseh poteh našega življenja se priporočamo sv. Krištofu, ki goduje danes. Že včeraj smo obhajali Krištofovo nedeljo. Osrednja slovesnost je bila na Brezjah in jo je zaznamovala 30. obletnica akcije MIVA Slovenija, ki deluje pod okriljem Misijonskega središča Slovenije. Tudi letos smo bili povabljeni, da v zahvalo za prevožene kilometre darujemo za misijonska vozila.

Prek akcije MIVA Slovenija smo v tridesetih letih v misijone poslali kar 234 avtomobilov in 11 kombijev, poleg tega pa še tovornjake, reševalna vozila, avtobuse in minibuse, traktorje, motorje, kolesa in tudi čolne. Na Brezjah so včeraj blagoslovili dve novi misijonski vozili, namenjeni za Madagaskar.

»Ti avti bodo vozili Kristusa, ti avti bodo vozili reveža, ti avti bodo vozili v vaše cerkve, v vaše šole. Hvala vam,« je v pridigi povedal misijonar z Madagaskarja Jože Adamič, ki je praznoval 30 let svojega odhoda v misijone. Spregovoril je o svojih osebnih izkušnjah in dogodivščinah na misijonih.

Upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran, ki je vodil somaševanje, pa je v uvodu poudaril, da se na Krištofovo nedeljo »spominjamo svojega poslanstva, da smo vsi mi Krištofi, vsi smo nosilci Kristusa, kar to ime pomeni.«

Prvi in dolgoletni voditelj MIVA Slovenija, Stane Kerin, je v nagovoru ob 30-letnici MIVA Slovenija spomnil na začetek akcije: »preprosto in enostavno z obeski za ključe. Morda se še kdo spomni teh obeskov,« ki so jih prodajali in tako dobili prva sredstva za nakup vozil. »V 30-ih letih je bilo opravljenega veliko dela. Bog daj, da bi še naprej naša dejanja pokazala, katere so temeljne vrednote našega življenja: to je skrb za vsakega človeka.« Ravnatelj Misijonskega središča Slovenije, Matjaž Križnar, se je zahvalil vsem, ki so in še bodo na kakršenkoli način prispevali za misijone.

 

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.